1918 War is Over! War is over?

1918 War is Over! War is over?   

Bezoekerscentrum Leudal    Roggelseweg 58    6081 NP    Haelen    e-mail   website€ 2,50

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

In het Leudalmuseum is tot en met 9 december de wisseltentoonstelling 1918 War is over! War is over? te zien. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. 

Bescheiden uitwerking

Het einde van WO I had een bescheiden uitwerking in onze regio, ook al was Nederland in die oorlog zelfs geheel neutraal gebleven. Wie kent de naam van de in Nunhem geboren Henri Groenendael en zijn connectie met de perikelen rond het einde van de oorlog? Hoogstwaarschijnlijk zegt het u niets, maar de tentoonstelling geeft het antwoord. Dat geldt ook voor de vraag hoe de voormalige Burgerwacht – als gevolg van politieke ontwikkelingen na WO I – feitelijk tot stand kwam en hoe die zich in onze regio manifesteerde, bijvoorbeeld in Roggel.

Hamont

In de tentoonstelling is ook een uniek filmpje van 30 minuten te zien over de grote treinontploffing in Hamont, niet zover hier vandaan, op 18 november 1918. Beslist de moeite waard om kennis van te nemen. De herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog werden verder vastgelegd door fotografen, cartoonisten, kunstenaars, dichters, schrijvers, en natuurlijk historici. Musea en verzamelaars houden mede de herinnering aan de ellende levend. De tentoonstelling geeft een impressie van al deze pogingen om de Eerste Wereldoorlog te blijven gedenken.

  • Bekijk hier de openingstijden van het bezoekerscentrum waar het museum in gelegen is