Carnavalskunst

Carnavalskunst   

Expositieruimte van Bommel van Dam    Nieuwstraat 42    5911 JT    Venlo   

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Museum van Bommel van Dam heeft de originele werken van kunstenaars als Toon Hermans en Jack Poels naar Venlo gehaald. De tentoonstelling 'Vasteloavend in Limburg' wordt onder meer aangevuld met werken van Leon Peeters die ieder jaar een illustratie maakt voor de Jocusposter en enkele werken uit de museumcollectie.

Elk jaar wordt een Limburgse kunstenaar uitgenodigd om in een kunstwerk de gedachte van de Limburgse vastelaovend vast te leggen. De provincie treedt hiermee in de voetsporen van soortgelijke fenomenen in Keulen, Venetië en New Orleans, waar deze traditie inmiddels vele tientallen jaren leeft.

Venlo heeft een rijke vastelaovestraditie. Jocus, de stadsvereniging, is de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland, maar elke wijk heeft een of meerdere verenigingen. De vastelaovend wordt in alle geledingen van de samenleving gevierd en is echt een volksfeest. Carnaval maakt aanspraak op creativiteit en kunstzinnigheid: het maken van pekskes, het schminken van de snuutjes, het bouwen van wagens en dan is er nog de muziek.

Hoewel veel kunstenaars vastelaovend vieren, komen hedendaagse kunst en vastelaovend slechts sporadisch samen. Museum van Bommel van Dam heeft daarom het initiatief genomen om samen met Jocus en hun vorig jaar geopende museum een samenwerking te zoeken.

Illustratie: Guy Oliver

Eten en drinken in Venlo