Collegereeks De Diepte In Reserveren

Collegereeks De Diepte In   

Limburgs Museum    Keulsepoort 5    5911 BX    Venlo    e-mail   website€ 35,00

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Vijf keer de diepte in. Die uitdaging biedt het Limburgs Museum vanaf het najaar 2018. Vijf colleges door vijf topsprekers over vijf hele verschillende maar razend interessante onderwerpen.

Voor één prijs (35 euro) ben je vijf keer welkom, telkens op zondagmorgen om 11.00 uur in de theaterzaal van het museum. Alle sprekers brengen hun onderwerpen zo, dat voorkennis niet noodzakelijk is. Wie durft te springen, gaat vanzelf mee de diepte in.

Programma

Herman Pleij | Onze zucht naar identiteit (16 september 2018)
Tolerant, duidelijk en gezellig. Zo ziet de Nederlander zichzelf. Maar vraag het een buitenlander, en de Nederlander is vooral lomp, betweterig en gierig. Over onze drang om mensen in hokjes te stoppen, én om zelf in hokjes gestopt te worden, vertelt emeritus hoogleraar Historische Nederandse Letterkunde Herman Pleij. Hij onderzoekt de identiteit van Nederlanders en Limburgers vanaf de Middeleeuwen tot nu.

Jona Lendering | Heeft Jezus bestaan? (21 oktober 2018)
Jezus Christus is een religieus figuur. Maar is hij ook een historisch persoon? Heeft hij bestaan? En wat kunnen we daar eigenlijk over zeggen aan de hand van religieuze teksten zoals de evangeliën? Historicus Jona Lendering, bekend van onder meer zijn blog mainzerbeobachter.com, geeft een inleiding in de fascinerende speurtocht naar de historische Jezus.

Peter Raedts | Heibel in het Midden-Oosten (18 november 2018)
Nog altijd is het Midden-Oosten een heksenketel. Dat heeft allerlei hedendaagse oorzaken, van olie via religie tot politiek. Maar de historische wortels van de conflicten zijn misschien nog wel belangrijker. Emeritus hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis Peter Raedts neemt ons mee naar het verre verleden op zoek naar de vonk die de brandhaard veroorzaakte, en stelt de vraag of die brand ooit nog geblust kan worden.

Benoît Mater | Ötzi de ijsmummie (16 december 2018)
Op 19 september 1991, aan de rand van een Alpengletsjer op 3 kilometer hoogte, ontdekte het Duitse echtpaar Simon een lichaam. Het slachtoffer bleek al enige tijd dood: het was een mummie uit de Kopertijd. Inmiddels is die mummie ‘Ötzi’ wereldberoemd, dankzij het hightech onderzoek dat op hem is verricht. Conservator van het Limburgs Museum Benoît Mater vertelt over dat detectivewerk van archeologen. Hoe is die mysterieuze man aan zijn eind gekomen?

Henk Stoepker | Waar was Willibrord? (20 januari 2019)
Waarom vertelt de archeologie soms een ander verhaal dan de geschreven geschiedenis? Archeoloog Henk Stoepker duikt in de opgraving van de door Willibrord gestichte abdij in Susteren. Hij stelt de vraag waarom er daar ogenschijnlijk weinig gevonden is uit de tijd van de stichting in 714 en veel meer uit de tijd van Willibrords opvolgers, waar de oorkonden juist over zwijgen? Wat weten we eigenlijk van de oudste kloosters in West-Europa?

Eten en drinken in Venlo