Collegereeks MuseumJeugdUniversiteit Reserveren

Collegereeks MuseumJeugdUniversiteit   

Limburgs Museum    Keulsepoort 5    5911 BX    Venlo    e-mail   website

Vanaf    € 15,00

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

In de maanden oktober, november en december is er in het Limburgs Museum een college van de Museum Jeugd Universiteit

De Romeinen hebben de ontwikkeling van onze cultuur beïnvloed door de gewoontes en technieken die we van hen geleerd hebben. Maar ook ons landschap is veranderd door de aanleg van wegen, bruggen en zelfs steden. Wat is daar nu nog van terug te vinden?

College 1
Hoe ziet de wc van een Romein eruit?
Hoorcollege

zondag 7 oktober 2018, 11.00 uur
Expert - Gemma Jansen (archeoloog)
Iedereen die eet en drinkt moet poepen of plassen. Eerst deed men dat achter een struik of in een hoek van de tuin. De Romeinen maakten hiervoor een speciale kamer in hun huis. In de Romeinse stad Pompeji zijn meer dan 200 wc’s opgegraven! Elk huis had een eigen wc. Op de markt of bij het badhuis waren grote toiletten waar veel mensen tegelijk op konden zitten: soms wel 80 mensen tegelijk. Archeoloog Gemma Jansen weet alles van wc’s!

College 2
Hoe kwam Rome aan genoeg water?
Hoorcollege

zondag 4 november 2018, 11.00 uur
Expert - Paul Kessener (archeoloog)
Zonder water geen leven. Hoe kwamen de Romeinen aan schoon drinkwater? Regenwater opvangen was niet genoeg. Water werd niet alleen gebruikt voor drinken, koken en wassen, maar ook voor badhuizen, fonteinen en het aandrijven van machines. Daarom legden de Romeinen lange aquaducten en waterleidingen aan. Welke techniek daar bij komt kijken legt archeoloog Paul Kessener uit.

College 3
Hoe onderzoek je de geschiedenis van een landschap?
Werkcollege
zondag 9 december 2018, 11.00 uur

Expert - Edmond Staal
Ons landschap is eigenlijk een geschiedenisboek vol verborgen verhalen. Onze ouders, opa’s en oma’s en alle mensen daarvoor hebben samen het landschap gemaakt. Op oude foto’s en films zie je ze aan het werk. Maar wist je dat je ook oude en nieuwe landkaarten kunt vergelijken en zo terug in de tijd kunt gaan? Samen met Edmond Staal van Stichting het Limburgs Landschap komen we misschien wel bij de Romeinen uit.

Inschrijven

Een collegekaart voor deze drie colleges kost € 15,00. Via de website van de Museum Jeugd Universiteit kun je je inschrijven.

Over de MuseumJeugdUniversiteit

De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Door heel Nederland geven echte wetenschappers colleges over de meest leuke onderwerpen. Als je meer wilt weten over (pre)historie en cultuurgeschiedenis is de MuseumJeugdUniversiteit zeker iets voor jou!