Expositie bevrijding Meijel

Expositie bevrijding Meijel    

De Truijenhof    Tomveld 2    5768CP    Meijel   

Gratis

Beschikbare data

  • Zon 22 september 2019 t/m zon 17 november 2019 14.00-17.00 uur

Unieke expositie over Meijel in de oorlog
Meijel is een van de Limburgse dorpen waar de Tweede Wereldoorlog de diepste sporen heeft nagelaten. Daarom pakt heemkundevereniging Medelo in verband met de 75-jarige bevrijding vanaf 22 september breed uit met een lijvig boek en een expositie in Truijenhof. 

Niet alleen in materieel opzicht, maar ook op menselijk gebied werd Meijel hevig getroffen. Honderden huizen en boerderijen werden beschadigd of geheel verwoest. De imposante ‘Kathedraal van de Peel’ werd opgeblazen. Het Peeldorp betreurde bijna 50 doden en vele tientallen gewonden.

De tentoonstelling over Meijel in de oorlog in Truijenhof telt honderden foto’s en ander beeldmateriaal zoals propaganda-affiches. Daarnaast zijn er tal van objecten als wapens; poppen in militaire uniformen en de bijbehorende uitrusting van de vijf betrokken landen, een bijzondere kachel en een tabakssnijder. De materialen zijn afkomstig uit collecties van Rinus van Ottersdijk uit Vlierden, wijlen Henk Martens uit Meijel en de rijke eigen collectie van Medelo.

Daarnaast worden er enkele nog nooit vertoonde films getoond, door Engelse filmers opgenomen in de maanden van de bevrijding.

Ook is er ter gelegenheid van een speciaal boek uitgegeven door heemkundevereniging Medeloo. Het boek ‘Meijel en de oorlog; de laatste getuigenissen’ is vanaf 22 september verkrijgbaar tijdens de openingstijden van de expositie en bij de VVV in Meijel.

De tentoonstelling in Truijenhof is vanaf 22 september tot en met 17 november elke zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.