Expositie verhalen bij de kachel in de Locht

Expositie verhalen bij de kachel in de Locht   

Openluchtmuseum De Locht    Broekhuizerdijk 16D    5962 NM    Melderslo    e-mail   website

Gratis

Beschikbare data

  • Zon 13 oktober 2019 t/m woe 1 januari 2020

Labyrint van warmte en comfort.

De warme kachel was vroeger het centrum van het leven in huis. De kachel was een kostbaar bezit. Ons land kende verschillende kachelfabrieken. Voor oudere mensen zijn DRU, Etna en Jaarsma nog bekende namen. Er was ook een grote variëteit aan kachels.

We kunnen het ons niet meer voorstellen dat niet zo lang geleden in huis alleen de keuken verwarmd was, daar stond het fornuis. De warmte daarvan werd gebruikt om te koken en om de bewoners comfort te bieden. In de beste kamer stond een kachel, maar die werd alleen gebruikt op zondagen en als de familie hoog bezoek verwachtte.

In de eerste helft van de 20e eeuw werden kachels gestookt met kolen. In vroegere tijden, zo tot 1950, werden hout en turf verbrand. Vanaf de vijftiger jaren gebruikte men stookolie en kwam er centrale verwarming, voor wie het kon betalen. Korte tijd later was aardgas in het hele land en voor de meeste mensen beschikbaar. En nu weten we niet beter dan dat het in de winter overal in huis behaaglijk warm is.

In het museum is een mooi labyrint van kachels opgesteld. Ook zijn er een paar taferelen te bekijken. Het zal de bezoeker verrassen om te zien waar wij vandaan komen, als het gaat om warmte en comfort. Vanaf 13 oktober 2019 in openluchtmuseum de Locht.

Zondag 10 november vertelt Nellie Lenssen mooie verhalen bij de kachel. Muzikale omlijsting: Piet Lenssen.
11.00 uur en 13.30 uur: ongeveer 40 minuten