Fietsexcursie boswerkzaamheden Reserveren

Fietsexcursie boswerkzaamheden   

Activiteitencentrum de Zevenboom    Kapelstraat 71    5851 AS    Afferden   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Staatsbosbeheer start half november met de houtoogst in de natuurgebieden Bergerbos en Bleijenbeek bij Afferden. De werkzaamheden zullen verspreid door de gehele bossen plaatsvinden. Het werk wordt gedaan met oogstmachines en uitrijwagens en neemt drie tot vier maanden in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Om uitleg te geven over deze werkzaamheden organiseert Staatsbosbeheer op zaterdagochtend 8 december een fietsexcursie door het Bergerbos.

Duurzaam bosbeheer

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. In het Bergerbos en Bleijenbeek wordt zowel gedund als geoogst in de bossen. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Soms plant Staatsbosbeheer daar nieuwe bomen maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Daardoor kunnen we ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Bos blijft bos.

Houtoogst Fietsexcursie

Op zaterdag 8 december zullen de boswachters van Staatsbosbeheer tijdens een fietsexcursie door het Bergerbos uitleggen en laten zien wat de houtoogst gaat inhouden, wat de achtergronden zijn en wat er zoal komt kijken bij een houtoogst en duurzaam bosbeheer.

  • De fietsexcursie is gratis en start om 10.00 uur bij activiteitencentrum de Zevenboom (Kapelstraat 71 in Afferden) 
  • De duur is ongeveer 3 uur, waarbij zo’n 6 à 7 km wordt gefietst.
  • Aanmelden voor deze fietsexcursie kan bij Staatsbosbeheer, boswachter Andy Liebrand. Stuur een e-mail naar: a.liebrand@staatsbosbeheer.nl
    Geef even aan of u wel of niet voor een eigen fiets(en) kunt zorgen en met hoeveel personen u komt. 
  • Er is plek voor maximaal 40 personen.

 

Eten en drinken in Afferden