Historische Wasdemonstratie

Historische Wasdemonstratie    

De Sprunk Baarlo    Sprunklaan 1    5991 XG    Baarlo   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Op zondag 21 juli kunt u gratis meegenieten van het jaarlijkse historisch schouwspel bij de Sprunk in het centrum van Baarlo. Kijk en geniet van een uniek folkloristisch schouwspel bij deze historische wasdemonstratie.

Het woord “Sprunk” is afkomstig van (water)sprong, een spontane waterbron. Deze waterbronnen geven echt helder water. Aanvankelijk was deze Sprunk een drenkplaats voor het vee dat in de zomer in groten getale vanuit het dorp naar de weiden langs de Maas werd gevoerd. Later is deze bron met haar helder water dienst gaan doen als wasplaats. Hier kwamen in vroeger dagen de vrouwen van het dorp bijeen met hun was, geladen in manden of los op een kruiwagen. De was werd gespoeld in de bron en gebleekt op het grasveldje rond de Sprunk (de bleyckerije). Terwijl de was lag te drogen of te bleken, was er tijd om de nodige roddels uit te wisselen.

Om deze traditie levend te houden zullen een aantal enthousiaste dames in historische klederdracht, voorzien van kruiwagens en rieten manden vol wasgoed, dit hele spektakel naspelen. Tijdens de wasdemonstratie is de nabij gelegen watermolen ook geopend.