Impluvium

Impluvium   

Museum van Bommel van Dam    Keulsepoort    5911 AD    Venlo    e-mail   website

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Venlo krijgt een impluvium: een systeem dat regenwater opvangt en bergt om er op een later moment gebruik van te maken. Het impluvium heeft de vorm van een paviljoen en is ontwikkeld door kunstenaarsgroep Observatorium in het kader van het Circular Art Lab Limburg (CALL) van Museum van Bommel van Dam. Van 27 oktober tot en met 25 november is het bij het toekomstige museumgebouw aan de Keulsepoort in Venlo te zien en te beleven. Zaterdag 27 oktober wordt het impluvium om 13.00 uur feestelijk ingewijd.

Regenwater in de stad
Kunstenaarsgroep Observatorium boog zich op uitnodiging van Museum van Bommel van Dam, Gemeente Venlo en Waterschap Limburg over de vraag hoe we in onze steden slimmer om kunnen gaan met regenwater. Dat is nodig om de steeds groter wordende verschillen in neerslag goed op te vangen. Denk aan hevige hoosbuien die tot overstromingen kunnen leiden, maar ook aan lange periodes van droogte waarin water voor welkome verkoeling zou kunnen zorgen.

Inspiratie van de Romeinen
Als reactie op deze vraag stelde Observatorium een bouwmodel voor dat in de Romeinse tijd heel gebruikelijk was: een impluvium. Hierbij wordt regenwater niet langs de buitenzijde van het huis afgevoerd, maar via aflopende daken naar binnen geleid en opgevangen in een centraal bassin. Daar werd het bijvoorbeeld gebruikt om te koken, wassen, baden of spelen. Aan deze bouwvorm wordt nu, tweeduizend jaar later, een vervolg gegeven.

Regenwater afkoppelen
Van 27 oktober tot en met 25 november presenteert Observatorium een tijdelijk impluvium aan de Keulsepoort in Venlo. De regenpijpen van het voormalige postkantoor worden doorgezaagd, zodat het regenwater gedurende deze periode naar een tijdelijke opvang kan worden geleid. Op een bouwwerk van industriële watercontainers bevindt zich een kunstzinnig vormgegeven waterbassin met overdekte zitbanken. Het is een hedendaagse variant op de Romeinse villa met binnentuin en waterreservoir.

Stadsoase
Recht voor de fraai versierde hoofdingang van het toekomstige Museum van Bommel van Dam kan men via een trap het regenwatergebouw betreden en de rustgevende werking van regenwateropslag in de stad ervaren. Het impluvium verandert een stenig stukje binnenstad in een tijdelijke stadsoase. Het impluvium maakt in al zijn eenvoud aanschouwelijk wat regenwater toe kan voegen aan de leefomgeving: stilte, ontmoeting, ontspanning en contemplatie.

  • Op 10 en 17 november is Andre Dekker van Observatorium aanwezig om een glaasje water aan te bieden en de burgerij van Venlo te vragen naar hun wateroverlast, hun regenpijpen en hun tuinen. 
  • De bevindingen worden gepubliceerd onder de titel Vierdaagse Regengesprekken. 
  • De laatste zaterdag, 24 november, vindt er een spetterend einde plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van het verzamelde water.

Eten en drinken in Venlo