Magisch Realisme door Gerd Renshof

Magisch Realisme door Gerd Renshof   

Museum het Petershuis    Niersstraat 2    6591 CB    Gennep    website

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Van 7 oktober t/m 5 november exposeert Gerd Renshof zijn magisch-realistische schilderijen in Museum Het Petershuis te Gennep. De schildertechniek van Renshof is gebaseerd op die van de oude meesters in de 17e eeuw. Op woensdagavond 18 oktober om 20:00 uur verzorgt hij over dit onderwerp een lezing in het museum.

Belangrijke onderwerpen waarmee de kunstenaar zich profileert zijn architectuur en stillevens, maar zijn grootste bekendheid verkreeg hij met stillevens van oude boeken. Daarvan zijn er inmiddels meer dan honderd onder zijn handen ontstaan. Hij is hiermee uniek in de wereld, want de enige kunstenaar met deze specialisatie in olieverf. Een belangrijke inspiratiebron voor Renshof is de architectuur. Zijn schilderijen tonen situaties die in werkelijkheid mogelijk kunnen zijn, maar die je in de praktijk toch zelden of nooit zult tegenkomen. Trappen en sneeuw zijn veel terugkerende thema’s. De posters en kaarten van zijn boekstillevens zijn wereldwijd te koop, en zijn schilderijen bevinden zich in diverse collecties in binnen- en buitenland. Ook maakt hij in opdracht portretten van objecten of personen.

Gerd Renshof tekent sinds zijn elfde jaar en was toen al gefascineerd door het werk van oude meesters als Verspronck, Rembrandt en Dürer. Zijn studie over die oude schildertechnieken heeft hem nooit losgelaten. En toepassing ervan geeft zijn schilderijen een bijzondere uitstraling. Tussen 1982 en 1986 maakte hij zijn eerste magisch-realistische schilderijen. Daarna volgden jaren van bezinning, maar in de periode 1988/1993 legde hij zich toe op het menselijk naakt in combinatie met abstracte vormen. Dit om realisme en abstractie op een ongebruikelijke wijze samen te brengen. Deze oefeningen in compositie en spanningsbogen leidden hem naar het toepassen van architectonische vormen.

Renshof heeft zijn eigen schilderschool in Nijmegen en Utrecht: Academie-Renshof. Tot 27 oktober is werk te zien van zijn leerlingen in het Griekse Huis in Museumpark Orientalis, in de Heilige Land Stichting.