Nationale Archeologiedagen - Molenroute

Nationale Archeologiedagen - Molenroute   

MFC de Buun    Kasteellaan 25    5855 AD    Well   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

De Nationale Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Bekijk het hele aanbod hier. 

De gemeente Bergen heeft een rijk archeologisch verleden, waar u dit jaar tijdens de Archeologiedagen van alles over te weten kunt komen! Op diverse locaties zijn rondleidingen, er is een tentoonstelling, u kunt meelopen met de historische molenroute of de archeologische opgravingen bij Maaspark Well bezoeken. Bij de opgraving wordt u met een huifkar naar diverse locaties gebracht.

De historische molenroute

Ook het dorp Well heeft een rijk archeologisch verleden. In het dorp hebben door de eeuwen heen zes molens gestaan: een watermolen, een olierosmolen en wel vier verschillende windmolens.

De Stichting Archief Well organiseert op 14 en 15 oktober rondleidingen langs deze locaties. Onderweg hoort u o.a. alles over de oudste van deze molens: de watermolen. De naam Molenbeek wijst nog steeds op het bestaan ervan. We weten dat hij in 1674 door een stormvloed weggespoeld en nooit meer herbouwd is. Ook hoort u waarvoor de Rosmolen uit begin 18e eeuw diende. En u ziet het onderste deel van een stenen windmolen op de Molenberg. Op de resten van deze windmolen is een huis gebouwd. Een van de oudste windmolens stond op de westwal van het kasteel. Dit was een zgn. torenmolen. Nu rest alleen nog een ruïne.

De rondleidingen starten vanaf MFC De Buun om 13.00 uur en 15.30 uur. Duur van de rondleiding is ca. 1½ uur.

Er is nog meer te doen in Gemeente Bergen:
Bekijk hier ‘Van Steentijd naar 2030 in Maaspark Well’.
Bekijk hier ‘Maaspark Well wordt opgegraven!’.
Bekijk hier ‘Ontdek Historisch Well’.

  • Aanmelden is niet nodig

Eten en drinken in Well