Schilderijen van een kasteelheer

Schilderijen van een kasteelheer   

Kasteel Huys ter Horst    Kasteellaan 1    5961 BW    Horst   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Als fervent kunstliefhebber bezat Willem Vincent van Wittenhorst – heer van Horst – een grote collectie schilderijen. In kasteel Huys Ter Horst, waar de heer van Horst woonde, is een deel van de collectie te bewonderen op 14.30 op 24 maart tijdens een open dag.

Kunsthistorica Yvonne Hermans deed onderzoek naar de verzameling schilderijen van Willem Vincent van Wittenhorst. Deze Willem Vincent was van 1660 tot aan zijn dood in 1674 heer van Horst en heeft op kasteel Huys Ter Horst gewoond. Samen met zijn vrouw liet hij het kasteel verbouwen.

Aan de hand van een zorgvuldig bijgehouden inventaris/een catalogus van Van Wittenhorst, speurde Hermans naar de door Van Wittenhorst beschreven schilderijen.

Verschillende schilders uit de Utrechtse en Hollandse school werkten voor Van Wittenhorst. Het resultaat: een grote verzameling schilderijen, die deels vanuit Utrecht naar Horst werd overgebracht. Een inventaris is bewaard gebleven, waarin 210 werken zijn beschreven.

In 1646 trouwde Van Wittenhorst met Wilhelmina van Bronckhorst. Zij woonden op kasteel Nijenrode aan de Vecht of in een groot huis aan het Sint Janskerkhof in Utrecht. In Utrecht stond Willem Vincent bekend als een liefhebber en beschermer van de schilderkunst.

Tot zijn favoriete meesters behoorden ongetwijfeld Cornelis van Poelenburgh en Herman Saftleven. Hierbij sluit zich een kring schilders aan, die in Utrecht onderling en met de schilders uit de Hollandse school een vriendenkring vormden.

In totaal worden er 210 schilderijen genoemd in de inventaris. Een tiental van die schilderijen wordt gepresenteerd/tentoongesteld in Kasteel Huys Ter Horst. Het zijn reproducties. Van de 210 schilderijen zijn er aan de hand van de inventaris/catalogus een honderdtal terug gevonden in musea en particuliere collecties.

Eten en drinken in Horst