Twee eeuwen harmonie Unitas et Fidelitas

Twee eeuwen harmonie Unitas et Fidelitas   

Museum het Petershuis    Niersstraat 2    6591 CB    Gennep    website

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

In 1818 werd de Gennepse Harmonie Unitas et Fidelitas opgericht. Tweehonderd jaar later is er een thema-expositie te zien in Museum het Petershuis ter eren van deze harmonie die tot de oudste van Nederland hoort. 

De Gennepse harmonie is een van de oudste harmonieën van Nederland. In 1818 opgericht door pastoor van Alphen om een processie muzikaal op te luisteren, is er in de loop van de jaren veel veranderd. De naam Unitas et Fidelitas, wat Eenheid en Trouw betekent, is echter gebleven. Eenheid in de muziek, trouw van de leden aan de vereniging en trouw van de harmonie aan de stad Gennep. Bij alle belangrijke momenten in Gennep was de harmonie aanwezig: jaren, ja zelfs eeuwen lang.

En nog steeds. Want ondanks de modernisering in de muziek -zoals bijvoorbeeld te horen tijdens de ‘First Night of the Proms’ concerten- kan de harmonie niet gemist worden bij een Sinterklaasintocht of bij het carnaval. Een duidelijke rol voor Harmonie Unitas et Fidelitas, die niet weg te denken is uit de Gennepse gemeenschap. De thema-expositie “Twee eeuwen Harmonie Unitas et Fidelitas” neemt bezoekers op beeldende en muzikale wijze op reis door 200 jaar muziek in Gennep.