Van aardster tot zwavelkop

Van aardster tot zwavelkop   

Stichting het Limburgs Landschap    Rijksstraatweg 1    5943 AA    Lomm   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

De herfst is begonnen. Bladeren vallen van de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. Vooral in de gemengde bossen op de zandgronden van de Maasduinen komen er veel soorten paddenstoelen voor. Ze groeien op zwamvlokken of mycelium, ondergrondse witte draadjes die overal onder de grond aanwezig zijn en waar de paddenstoelen naar boven komen. Veel mensen denken dat paddenstoelen alleen in de herfst voorkomen, maar ze kunnen ook tijdens andere jaargetijden uit de grond schieten. Paddenstoelen zijn namelijk de bloemen van het mycelium.

Er zijn vele factoren die ervoor zorgen dat paddenstoelen gaan groeien, zoals de juiste vochtigheidsgraad, dagtemperatuur en nachtvorst. De herfst heeft veel van deze factoren, waardoor we in deze periode de paddenstoelen vaker zien. Net zoals hun vorm hebben paddenstoelen soms bijzondere namen. Tijdens deze excursie gaat de gids met de wandelaars op zoek naar de aparte aardster, de fraaie vlamhoed en vele andere soorten.

  • De excursie start woensdag 9 oktober vanaf de parkeerplaats van Het Limburgs Landschap aan De Voort in Lomm, gelegen aan de N271
  • De excursie is gratis en duurt circa 2 uur
  • Denk aan stevig schoeisel

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Piet Fleuren.

Eten en drinken in Lomm