Vierseizoenenwandeling met IVN Helden

Vierseizoenenwandeling met IVN Helden   

IVN gebouw    Kloosterstraat 12        Helden   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Wandeling Struinpad Verheven Peel
Natuuredecatieorganisatie IVN Helden organiseert ook dit seizoen weer vierseizoenenwandelingen. De eerst volgende wandeling is op zondag 29 september. We lopen dan over het Grashoeks gedeelte van het struinpad Verheven Peel, ongeveer 7 kilometer o.l.v. IVN landschapsgids Peter Maessen.

Het vertrek is om 8:30 uur bij het IVN gebouw, Kloosterstraat in Helden. De start van de wandeling is om 9:00 uur bij “Pluk en Theetuin in de 7 de hemel”, Belgenhoek 7 in Grashoek. Dit is ook het eindpunt van de wandeling.

Dit pad verbindt het hoogste deel van de regio, de Marisberg (36,4 m.) met het laagste deel, het Molentje (31,8 m.). Op het bosrijke, droge stuifzandgebied van de Marisberg zakt het water in de grond. In het natte veenweidegebied van het Molentje met zijn bloemrijke schrale graslanden komt dit water weer naar boven als kwel. Op 2 grondwatermeters wordt
bovengenoemd hoogteverschil van het grondwater zichtbaar gemaakt.
In het tussenliggend gebied, de Scherliet, vindt men nog hoogveenrestanten.
Niet alleen de natuur, maar ook de geschiedenis speelt een rol tijdens deze wandeling. We zien 2 verveningskanalen ( met vraatsporen van de bever) , een vliegtuigmonument uit de tweede wereldoorlog en een basalten zuil die de “Wegh van Meijel op Seven” markeert.

Deze wandeling gaat niet alleen over gebaande wegen, maar we struinen door weilanden, bossen, bloemrijk akkerland en het (geplande) voedselbos.

Eten en drinken in Helden