Wandeling met IVN gids op de Hamert Reserveren

Wandeling met IVN gids op de Hamert   

IVN gebouw    Kloosterstraat 12        Helden   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

IVN Helden gaat zondag 17 februari onder begeleiding van een gids wandelen op de Hamert.

Tijdens de laatste ijstijd zijn grote hoeveelheden zand opgestoven uit het Maasdal en neergelegd in wat nu de grootste rivierduinengordels van Nederland zijn: De Maasduinen
Dit gebied tussen Maas en de Duitse grens omvat een breed scala aan landschapstypen: droge loof en naaldbossen, heidevelden,vennen, hoogveen en akkers. Door de windwerking ontstonden de typische hoefijzervormige en parabool duinen.

In de vorige eeuw zijn veel heidevelden ontgonnen voor landbouw, ooit probeerden boeren op de huidige Hamert akkers aan te leggen maar de meeste pogingen mislukten omdat de bodem te arm is om een goed boerenbedrijf op te zetten. Het landgoed tussen Wellerlooi en Arcen, 1084 ha groot kwam in handen van het Limburgs Landschap dat zo een van de grootste mooie heidegebieden in Limburg voor de toekomst veilig stelde.
De gids zal tijdens de wandeling uitleg geven over het beheer van de heidegebieden, het herstel van de vennen en de ontdekking van het vorstengraf.

Wilt u al wat meer weten over dit gebied: donderdag 3 jan. in het programma van binnenste buiten kwam de Hamert in beeld.

We vertrekken om 8.30 bij het IVN gebouw aan de Kloosterstraat in Helden en carpoolen naar de parkeerplaats aan de Rijksweg tegenover hostellerie De Hamert.

Eten en drinken in Helden