wandeling natuurgebied Kraijelheide

wandeling natuurgebied Kraijelheide   

IVN gebouw    Kloosterstraat 12        Helden   

Gratis

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Voor deze wandeling verzamelen we ons om 9.00 uur bij het IVN gebouw, Kloosterstraat 12 Helden. We vertrekken samen naar Maasbree, waar bij de kerk Peter Maessen op ons wacht.

Crayelheide (Craijelheide of Kraijelheide) is een natuurgebied tussen Boekend en Maasbree. Het Maasbreese deel beslaat 80 hectare en het Boekendse deel 130 hectare. Aan oostzijde grenst het aan het Koelbroek. Etymologisch stamt de naam van kraai-lo wat kraaienbos betekent. Een synoniem van deze naam, Kraayel, komt al voor in 1767. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het gebied grotendeels ontgonnen in het kader van werkverschaffing. Later werd het een recreatiegebied.

In lokale plannen, die tussen 1967 en 1982 werden gevormd, kreeg het gebied een militaire bestemming waarbij de soldaten van de Frrederik Hendrik kazerne hun oefenterrein aan de Groote Heide zouden verruilen voor de Crayelheide, maar het gemeentebestuur van Venlo maakte bezwaar hiertegen, later gevolgd door omwonenden en belangengroepen. Uiteindelijk werden deze plannen van het Ministerie van Defensie niet uitgevoerd en het gebied is momenteel nog steeds natuurgebied.

Telefonisch reserveren, bel: 06-81293259

Meer info 

Eten en drinken in Helden