Wisseltentoonstelling relaties Leudal en Indië

Wisseltentoonstelling relaties Leudal en Indië   

Bezoekerscentrum Leudal    Roggelseweg 58    6081 NP    Haelen    e-mail   website€ 2,50

Beschikbare data

Dit evenement is verlopen.

Een nieuwe wisseltentoonstelling in het Leudalmuseum.

Vanaf 2 juni tot en met 25 augustus 2019 staat de nieuwe wisseltentoonstelling in het Leudalmuseum / Bezoekerscentrum Leudal te Haelen geheel in het teken van de relaties tussen Leudal en Indië. De tentoonstelling, met als titel “Leudal-Indië, raakvlakken”, is opgezet door de Studiegroep Leudal.

Waarom juist dit thema?
Het thema zal voor velen verrassend zijn, en zeker ook vragen oproepen. Immers, waar moet men aan denken als het gaat om raakvlakken tussen Leudal en Indië? Wel nu, raakvlakken zijn er meer dan u denkt.
Het is een tentoonstelling naar aanleiding van zeventig jaar soevereiniteitsoverdracht (dec.1949) en vierhonderd jaar stichting van Batavia (1609). De hele Nederlands-Indische tijd van VOC tot dekolonisatie komt (in het kort) aan bod in foto's, teksten en voorwerpen, maar de nadruk ligt op vijf raakvlakken met Leudal.

Het verhaal van Jan,
"Jan", inwoner van Leudal, vertelt aan de hand van teksten, foto, en voorwerpen, over zijn over- over-....overopa van moeders kant, die Gouverneur-Generaal was van 1723 tot 1729: de hoogste baas dus in Batavia. Indië bleef een rol spelen in zijn familie tot op de dag van vandaag.

Eugène Dubois,
Als het gaat om raakvlakken tussen Leudal en Indië dan mag het verhaal van Eugène Dubois daarin natuurlijk niet ontbreken. Bovendien is juni de jaarlijkse Duboismaand, een extra reden om dit vooral wetenschappelijk 19e eeuwse thema te belichten. Het accent ligt nu natuurlijk vooral op zijn opgravingen in Indië. Zijn vondsten in Indië zijn beroemd geworden omdat die de evolutie van aap naar mens overbrugden.

De zusters Franciscanessen,
Een tweede 19e eeuws raakvlak is religieus/sociaal van aard.
Onze zusters, de Franciscanessen van de Kreppel in Heythuysen vertellen het verhaal over hun stichteres, de uitgroei van de congregatie en het missiewerk in Indië. Een vitrine vol mooie objecten, door zusters gemaakt en meegebracht, is te bewonderen in deze expositie.

T

Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen.

Tot en met 31 maart:
op dinsdag t/m vrijdag van 11.00-15.00 uur, en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.
Vanaf 2 april:
op dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.