WO II tentoonstelling in Museum Peel en Maas

WO II tentoonstelling in Museum Peel en Maas   

Museum Peel en Maas    Aan De Koeberg 3    5988 NE    Helden    e-mail   website

Vanaf    € 3,00

Beschikbare data

  • Vrij 15 november 2019 t/m zon 1 maart 2020 vanaf 13.00 uur - 17.00 uur

In november is het 75 jaar geleden dat de dorpen van Peel en Maas bevrijd werden. In het kader van 75 jaar bevrijding is binnen de tentoonstelling veel aandacht voor de oorlog in de regio, persoonlijke en interactieve ooggetuigenverslagen en de razzia's. Daarnaast wordt op deze dag ook het nieuwe canonboek over de oorlog gepresenteerd.

In deze zinnenprikkelende tentoonstelling wordt in woord, beeld en geluid ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. Van de Duitse inval, de lokale razzia’s, het verzet en de verwoestingen, tot de bevrijding van de regio, nu 75 jaar geleden. In de vernieuwde Deportatiekamer is veel aandacht voor de kerkrazzia. De bezoeker ervaart hier de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele barak uit de Tweede Wereldoorlog. In beide ruimtes aangrijpende persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. Middels interactieve panelen komt de bezoeker – letterlijk – oog in oog te staan met mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt. Hun spannende, meeslepende en vaak dramatische vertellingen, worden geïllustreerd door enkele sprekende voorwerpen.

Gelijktijdig met de tentoonstelling, presenteert Museum Peel en Maas een aan de oorlog gewijd deel van de reeks ‘De historische canon van Peel en Maas’. In dit rijk geïllustreerde werk wordt dieper ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. In de museumwinkel is dit boekje te koop voor slechts 5 euro. Daarnaast biedt het museum op 15 november gelegenheid aan de Heemkundevereniging Helden om de bijzondere WOII special, geheel gewijd aan de bevrijding, van het tijdschrift De Moennik te presenteren.