Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Champignonroute

Horst is hét centrum van de Nederlandse champignoncultuur. De route, die onderdeel is van het fietsknooppuntennetwerk, gaat langs plekken die een rol spelen in de champignonteelt. Ook komt u langs allerlei mooie natuurgebieden en bezienswaardigheden zoals Kasteelruïne Ter Horst, prachtige historische boerderijen, kapellen en kruisen én langs Museum De Locht waar een speciaal paviljoen ingericht is dat speciaal aan de champignon gewijd is.

De route komt er niet voorbij maar het is wel zeker de moeite waard om uw bezoek aan het champignongebied uit te breiden met een bezoek aan De Paddestoelerij, waar u rondleidingen kunt krijgen door een champignonbedrijf en waar u in het restaurant proeft van paddestoelen.

De route gaat start bij fietsknooppunt 87 en leidt u vervolgens naar de knooppunten 88, 86, 85, 75, 36, 35, 38, 40, 42, 41, 4, 5 en terug naar 87.


Hieronder treft u een beschrijving aan van de plekken waar u voorbij rijdt.

Horst lag aan de zuidoostzijde van een uitgestrekt landbouwgebied dat omringd werd door de gehuchten Meterik, Middelijk, Veld-Oostenrijk en Schadijk. Horst heeft zich ontwikkeld tot het centrum van de champignonteelt in Limburg. De champignonbedrijven rond Horst zijn ondergebracht in moderne loodsen en zijn vaak niet herkenbaar.

In de Kasteelse bossen ligt de ruïne van Huis Ter Horst. Het huis is na 1840 afgebroken om met de opbrengsten hiervan de schulden van de eigenaar te vereffenen. Rond de ruïne ligt een restaurant, een visvijver een bijenstal en een eendenkooi.

In Melderslo staat streekboerderij De Locht waar het nationaal Asperge- en champignonmuseum is gevestigd. De boerderij verrees in 1859 op een open plek (‘locht’) op de heidevelden.

U passeert de meanderende Groote Molenbeek, een van de vele beken die het water van de natte Peelgronden afvoert naar de Maas. De beek heeft de laatste jaren zijn meanderende karakter weer terug.

De Heemsbeemd vormt een moerassig gebied in het dal van de Blakterbeek. Ze bestaan uit broekbossen en schrale graslanden. De boeren uit Sevenum hadden een perceel beemd (10 à 50 are) dat gebruikt werd als hooiland. Ze maaiden riet dat gebruikt werd als dakbedekking en sprokkelden brandhout.

America ontstond aan het einde van de 19e eeuw in de omgeving van de gelijknamige halte aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo. Vele Duitsers staken er turf en hadden als bijverdienste bijenkasten op de heidevelden staan. Daar groeide vooral dopheide, die de Latijnse naam Erica draagt. Men noemde de plaats daarom ‘Am Erica’, waaruit de naam America ontstond.

De Schadijkse Bossen bestaan voor een groot deel uit naaldbossen die al vanaf de 18e eeuw zijn aangelegd.

De beltmolen Eendracht maakt Macht (open: za. 13.30 - 17.00 uur) heeft gedraaid als poldermolen en werd aangeschaft om met de opbrengst het salaris te bekostigen van de rector die verbonden was aan de parochiekerk.

Een kaart van alle fietsknooppunten in de regio is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren en de grotere verblijfsaccommodaties.

Startpunt Herstraat
5961 Horst Bereken route naar startpunt
Lengte 43 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 87,88,86,85,75,36,35,38,40,42,41,4,5,87
Weg type Verharde weg
Parkeren U kunt uw auto parkeren in het Centrum van Horst
Horeca langs deze route
Passi, voor ijs, koffie en chocolade Wilhelminaplein 5B, Horst
Boscafé Het Maasdal Tienrayseweg 10B, Horst
Parkhotel Horst Tienrayseweg 2, Horst
Aan de Drift Lorbaan 9A, America
Cafetaria Hap & Stap Nusseleinstraat 13, America
Bezienswaardigheden langs deze route
Paard (bronzen beeld) Wilhelminiplein, Horst
Heere Peel Lorbaan/naaldhoutweg, America
D'n Turfstèker Nusseleinstraat / Schiksedijk, America
Drie vrouwen St. Jansstraat, Meterik
Onze Lieve Vrouwe Kapel Hoogbroek 27, Sevenum
Molen Eendracht maakt macht Schadijkerweg 36, Meterik
De Haan Stationstraat 100, Hegelsom
Drie gratiën De Kasteelse Bossen, Tienrayseweg, Horst
Ruïne Kasteel ter Horst Kasteellaan 2, Horst

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen