Print deze route | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

De Slag om Overloon en Venray

De bevrijding van Nederland liet zich in Noord-Limburg in 1944 van de meest bloedige kant zien, met complete tankslagen bij Overloon en Venray. Deze fietsroute voert langs een aantal belangrijke punten, met tastbare herinneringen aan die tijd.

Let op: deze route gaat grotendeels via fietsknooppunten. Alleen het begin en het einde gaat via een beschrijving (*), daartussen kunt u de knooppunten volgen.

De route start bij het Oorlogsmuseum in Overloon. Veel oorlogsmaterieel hier komt direct uit de slag die in de nabijheid is geleverd. Sinds kort is er een compleet paviljoen aan de Slag om Overloon gewijd. In het park is teven een Luisterplek te vinden over De slag bij Overloon.

* Fiets vervolgens via de Museumlaan naar de Venrayseweg. Bij de Venrayseweg gaat u naar links, volg deze een klein stukje, en neem dan de afslag naar de Merseloweg. Nu de knooppuntenroute volgen richting het eerste knooppunt 14.

Voorbij Ysselsteyn, tussen knooppunt 1 en 25, komt u bij de Duitse Militaire Begraafplaats. De andere kant van de strijd – de Duitse – wordt goed voelbaar hier, waar dertigduizend Duitse soldaten liggen begraven. Ook hier vindt u een Luisterplek, deze keer met het thema "Goed of fout".

* Na Griendtsveen fietst u op een gegeven moment over de Dorperpeelweg. Wanneer deze eindigt bij de Middenpeelweg, slaat u rechtsaf de Middenpeelweg op. Passeer het spoor en ga dan rechtsaf richting het Verzetsmonument De Zwarte Plak in America

America was een verzetshaard, met een belangrijke rol voor de familie Poels – opa van Jacques Poels, frontman van band Rowwen Heze, die buiten op het erf stierf nadat de Duitsers zijn boerderij binnenvielen die stampvol zat met onderduikers. Er staat een verzetsmonument ter nagedachtenis aan de boeren die in opstand kwamen tegen de Duitsers. Verzetsstrijder Poels ligt op het kerkhof, de boerderij staat er nog.

* Fiets via de Middenpeelweg weer terug en ga richting knooppunt 42 en volg daarna de knooppunten via Leunen naar Venray.

De Grote Kerk in Venray was een cruciaal strategisch uitzichtpunt. Eerst in bezit van de Duitsers en vaak beschoten door geallieerde vliegtuigen. Daarna door de Duitsers opgeblazen, vlak voor hun vlucht. De toren (ook wel Wachter van De Peel genoemd) is open zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur (t/m 30 oktober 2016). In de toren is een documentaire van 15 minuten te zien over de slag hier: 'In hemelsnaam'. Vanaf medio september zijn er in de toren grote reproducties te zien van aantekeningen van Duitse soldaten die hier gelegerd waren. Bezoek ook Luisterplek "Wachter van de Peel".

Tussen Venray en Overloon passeert u de Loobeek, de zogenaamde bloedbeek. Bij de Loobeek is zo veel gevochten dat het beekje letterlijk rood kleurde van het Engelse bloed. Engelse soldaten hebben er zelf een monument opgericht voor hun gesneuvelde kameraden. Van Overloon bleef nagenoeg niets over.

* Vervolg de Venraijseweg richting Overloon. En fiets via de Museumlaan weer terug naar het oorlogsmuseum.

Startpunt Museumpark 1
5825 AM Overloon Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Oorlogsmuseum Overloon
Lengte 53 km
Type Knooppunten route
Knooppunten Oorlogsmuseum, *, 28, 14, 18, 1, 25, 26, *, 42, 40, 41, 4, 3, 19, 21, 20, 17, 27, 28, oorlogsmuseum
Route uitleg Grotendeels via fietsknooppunten
Weg type verhard
Parkeren gratis parkeren bij het oorlogsmuseum
Horeca langs deze route
Toon Kortooms Park Griendtsveenseweg 80, Deurne
Herberg de Morgenstond St. Barbarastraat 35, Griendtsveen
De Reden Langstraat 16, Venray
IJssalon Clevers Venrayseweg 5, Overloon
Handje Gezond Dorperpeelweg 15, America
Kwalitaria Forest Jan Poelsweg 12, Ysselsteyn
Aan de Drift Lorbaan 9A, America
Terras boerderij ’t Platteland Lorbaan 1, Veulen
Bezienswaardigheden langs deze route
Borstbeeld Eduard van de Griendt Deurneseweg , Griendtsveen
Luisterplek 117 - Slag bij Overloon (Lib. route) Museumpark 1, Overloon
Bloedbeek Overloonseweg 30, Venray
Molen Sint Petrus Sportlaan 10, Venray
Luisterplek 202 - Wachter van de Peel Goumansplein, Venray
Apostelwoningen Apostelweg, Griendtsveen
Venrays Museum Monseigneur Goumansplein 1, Venray
Schatten, Sint Petrus Banden Kerk Monseigneur Goumansplein , Venray
Munitiehuisje Halte, Griendtsveen
Heere Peel Lorbaan/naaldhoutweg, America

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Naar e-mail sturen