E-bikeroute Siebengewald-Bergen-Afferden Meer info / print / GPX

E-bikeroute Siebengewald-Bergen-Afferden   

Startpunt:     Gochsedijk-Gaesdoncksestraat    5853 AE    Siebengewald    Lengte: 36 km   


Deze E-bikeroute Siebengewald-Gennep-Afferden brengt u langs vele verschillende landschappen en locaties. De route start in het dorpje Siebengewald, tegen de Duitse grens. Als snel vervolgt de route richting Nationaal Park De Maasduinen.

Op een langgerekte, hoge zandrug tussen de Maas en de Duitse grens, staan relatief jonge naaldbomen en heideplanten. Deze bomen zijn aangeplant op wat ooit stuifzand was. Daardoor stuift het zand niet meer, maar het zand heeft juist het gebied grotendeels bepaald. Nationaal Park De Maasduinen is een terrassenlandschap, dat bestaat uit lagere en hogere zandgronden, het Maasdal en een plateau. Het landgoed de Hamert, zoals het gebied tot 1998 heette, vormt het hart van de bos- en heivelden.

De bossen worden op een natuurlijke manier jong gehouden: Galloways, schapen en geiten worden ingezet om het dichtgroeien van het gebied tegen te gaan. Een onderdeel van het prachtige Nationaal Park De Maasduinen, is het Bergerbos. De huidige bewoners van het Bergerbos zijn dassen. Het water trekt reptielen en amfibieën aan, waaronder de zeldzame rugstreeppad en de heikikker, maar ook libellen, waterjuffers en wanneer het begint te schemeren: vleermuizen. Ook zult u het gefluit van de nachtzwaluw horen en enkele kraanvogels aantreffen.

Wanneer u het Nationaal Park verlaat, fietst u verder richting het stadje Gennep. Gennep kent een rijke historie, met zowel kunst & keramiek, als een oorlog- en vestingsverleden. Sta vooral eens stil bij de bijzondere bezienswaardigheden.

Nadat u Gennep hebt gepasseerd, komt u aan in Heijen. Het huidige kasteel Heijen werd in de zestiende eeuw gebouwd op twee hoogten in de uiterwaarden van de Maas. Het was een vrijwel onneembare vesting, doordat de natuurlijke kracht van het water de verdedigers beschermde. Regelmatig overspoelde de Maas het gebied en lag het kasteel middenin het water. 

Via Afferden en landgoed Bleijenbeek (onderdeel van het Nationaal Park de Maasduinen) keert u terug naar het startpunt in Siebengewald.

Startpunt

Gochsedijk-Gaesdoncksestraat
5853 AE Siebengewald

Herkenningspunt

MFC De Klaproos

Lengte

36 km

Type

Knooppunten route

Knooppunten

36, 85, 43, 44, 88, 30, 93, 52, 26, 25, 51, 29, 87, 34, 86, 14, 15, 27, 90, 16, 36

Weg type

Verhard en deels onverhard

Parkeren

parkeren kan op de parkeerplaats van MFC De Klaproos

Meer info / print / GPX

BeoordelingU wordt geïnformeerd wanneer eventuele klachten zijn opgelost
Loader
Nieuw
Deze route op je smartphone,
handig en leuk!
Download de app

Download gratis in de App store of Google play

Horeca langs deze route