Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Fietsroute Ballonzuilbossen en Overloon

Vanuit het centrum van Venray via bedevaartsoord Smakt naar Overloon en via Merselo weer terug naar Venray.

De Ballonzuilbossen zijn genoemd naar het monument ter nagedachtenis van de landing van een luchtballon uit het bezette Parijs in 1871. De Overloonse Duinen vormen een bosgebied met stuifduinen, waarin ook het Schaartven (zwemgelegenheid) is gelegen.

Voor u vertrekt, of na terugkomst is het aan te raden om de Sint Petrus Bandenkerk (Grote Kerk) van binnen te bezichtigen (beeldenschat en Marianum).

Vanaf de parkeerplaats fietst u naar rechts. Knooppunt 17 is dan meteen zichtbaar. Achter de Grote Kerk (knooppunt 17) de Raadhuisstraat in noordelijke richting naar de Noordsingel.

Volg 27, 15, 56, 50, 45, 49, 28, 14, 18, 20, 17.
Aan de linkerzijde van de Raadhuisstraat staat het kloostercomplex Jerusalem (nu gemeentehuis). Het klooster is gesticht in 1422. Nadat het in de tweede wereldoorlog is afgebrand, is het herbouwd. Aan de rechterzijde van de Noordsingel ligt de voormalige Psychiatrische Inrichting Sint Anna (gesticht in 1908 voor vrouwen). Via het Loobeekdal gaat de route naar Smakt.

Knooppunt 15
De route komt langs de CR ’t Pelgrimshuis en Sint Jozefkapel. De Sint Jozefkapel is in 1699 gesticht. De heilige wordt vereerd als patroon voor een gelukkige levensstaat. In maart, waarin de naamdag van Sint Jozef valt, komen duizenden bedevaartgangers naar Smakt. U komt langs het Oorlogs- en Vredemonument. Na het passeren van de snelweg ligt links de beeldentuin. De route gaat langs de rand van de Overloonse Duinen en het Schaartven. Na de eerste huizen van Overloon ligt links het Britse Oorlogskerkhof.

Knooppunt 45
Na het knooppunt gaat links een weg maar het Liberty Park. Hier beleeft u het dagelijks leven van 1940-1945, kranten, foto’s, wapens en uniformen. Een unieke collectie gerestaureerde militaire voertuigen.

In het centrum gaat de weg rechts naar het ZooParc. Een verrassend natuurlijk dierenpark met een botanische tuin. De bronzen dieren staan al in het centrum.

Dan via een landelijke route naar de Ballonzuilbossen en rechtsaf op de Beekweg (voorzichtig oversteken!). Anderhalve kilometer verder gaat rechtsaf de weg naar het monument De Ballonzuil, het oudste luchtvaartmonument van Nederland.

Knooppunt 14
Via het landelijk buitengebied gaat de route naar Merselo. Molen “Nooit Gedacht” in Merselo kan bezichtigd worden door bij Café de Tommes niet linksaf te slaan, maar even rechtdoor naar de molen te fietsen. Over de Loobeek (rechts moeras en broekbos) verder.

Knooppunt 18
Van hier achter langs Manege Vlakwater en het Britse Oorlogskerkhof terug naar het centrum van Venray.

Startpunt Raadhuisstraat 1
5801 MB Venray Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt de Grote Kerk
Lengte 27.5 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 17, 27, 15, 56, 50, 45, 49, 28, 93, 14, 13, 76, 75, 92, 71, 18, 20, 17
Weg type verharde wegen en een klein stukje bospad in Venray.
Parkeren Achter de Grote Kerk is een (betaalde) parkeerplaats
Horeca langs deze route
De Reden Langstraat 16, Venray
IJssalon Clevers Venrayseweg 5, Overloon
Bezienswaardigheden langs deze route
Molen Nooit Gedacht Grootdorp 93, Merselo
Luisterplek 117 - Slag bij Overloon (Lib. route) Museumpark 1, Overloon
Luisterplek 202 - Wachter van de Peel Goumansplein, Venray
Sint Jozefkapel Sint Jozeflaan 58, Smakt
Venrays Museum Monseigneur Goumansplein 1, Venray
Schatten, Sint Petrus Banden Kerk Monseigneur Goumansplein , Venray

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen