Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Kunstroute Peel en Maas II: Meijel & Beringe

Deze Kunstroute Peel & Maas is de tweede route in een reeks van vijf. In de gemeente Peel en Maas staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Vaak gaan mensen er gedachteloos aan voorbij. Ook kennen weinig mensen de achtergrond van deze kunstwerken. Alle kunstwerken vertellen een eigen verhaal, wat soms parallel loopt an de ontwikkelingen van de gemeente. De Kunstroute Peel en Maas schenkt om deze reden aandacht aan de kunstwerken. In de tweede Kunstroute staan de 20 kunstwerken in Meijel en Beringe centraal.

Meijel profileert zich duidelijk als Peeldorp, met een sterk historisch besef waarin turf, oorlog en hoogveen terugekerende elementen zijn. 

Kunstroute Peel & Maas is een beschreven route. De routebeschrijving is te vinden door op de button 'meer info/print/gpx' te klikken. Kunstwerken langs de route zijn schuigedrukt en genummerd. Een brochure van de route is te downloaden via de website van Cultuurpodia Peel en Maas.

 1. De Kunstroute start op het Alexanderplein in Meijel, bij Gemeenschapshuis D'n Binger. Hier treft u ook het eerste kunstwerk van de route aan: De Hangende Zaadlijst (1).
 2. Via de hoofdingang loopt u naar buiten en aan de linkerzijde ziet u de voormalig Rabobank. Aan de rechterzijkant van het gebouw zijn nissen te zien. Hier treft u het kunstwerk Muntreliëf (2) aan.
 3. Steek over richting het park, hier staat Ut Kievelmenneke (3)
 4. Na 75 meter door het park ziet u het Oorlogs- en Vredesmonument (4)
 5. Keer terug naar het Alexanderplein en ga van daaruit rechts naar de Schoolstraat. Ga daarna direct rechts de Prins Bernhardstraat in. Neem de eerste weg links (Hagelkruisweg) en vervolgens de derde weg rechts (Bemde). 
 6. Via het gras loopt een paadje linksaf naar het fietspad. Onderweg ziet u Het Haantje (5). Hier kunt u rechts de Randweg op. Op de rotonde staat het kunstwerk Peelkar (6).
 7. De kunstroute gaat hier naar rechts. Volg de Jan Truijenstraat tot het Raadhuisplein. Ook hier staan diverse kunstwerken: Mens en Natuur in Evenwicht (7), Peeltroef Medelo (8), De Turfsteker (9).
 8. Via de Dorpsstraat gaat de route de winkelstraat in. Bij de eerste weg rechts is het Reizend Gezag (10) te zien.
 9. Ga hier naar rechts de Kurversweg op, neem de derde straat links (Langveld) en daarna de tweede straat rechts (Rijtakker). Aan het einde is een speelveld met het Borstbeeld Gerard Gooden (11).
 10. Volg de weg naar het bos en ga hier rechts de zandweg op. Bij de eerste kruising gaat u links. Op de T-splitsing (voor u ziet u sportterrein Startebos) gaat u rechts. U gaat langs het sportterrein Startebos verder en aan het einde van de weg links (Heufkesweg). Volg de Heufkesweg tot het einde. Ga hier links en vervolgens de eerste straat rechts. Hier vindt u fietsknooppunt 9. Volg de weg circa 150 meter en ga aan het einde van de weg bij de T-splitsing rechts. Bij de eerstvolgende kruising gaat u eveneens rechts (Kievit) en volg de weg enkele kilometers. Aan het einde van de weg naar links (voorrangsweg). 
 11. In Beringe, bij de Meijelsweg, kunt u linksaf naar de rotonde Bon Aparte. Rechts voor deze rotonde staat kunstwerk Napoleon (12)
 12. Steek de rotonde recht over richting het centrum van Beringe. Op een zuil voor het gemeenschapshuis De Wieksjlaag staat Het Kuuzemonument (13). Op het plein voor de kerk ziet u de Vijf Mozaïeken (14).
 13. Vervolg de Kanaalstraat tot aan het einde van het dorp. Rechts van de weg staat de mozaïektafel met zitbank en het kunstwerk The Balance of Change (15).
 14. Neem de Pastoor van Basten Batenburglaan en volg direct links de Hertsteeg. Ga op de kruising (vóór het bord 'doodlopende weg') rechts. Aan uw rechterzijde staat een informatiebord over suikerbieten. U bevindt zich nu op de Peelstraat. Ga bij het eerste kruispunt links (Kampweg, die overgaat in de Vreedepeelweg). Ga aan het einde van de weg rechtdoor het smalle fietspad op en vervolg verder richting fietsknooppunt 20.
 15. Volg na knooppunt 20 fietsknooppunt 10. Bij rotonde De Stoep ziet u het kunstwerk Turfraak (16).
 16. Volg het pad langs het kanaal in noordelijke richting tot aan een verhade weg links (bij Forellenvijvers). U bevindt zich op de Katsberg. Na circa 300 meter gaat u op de splitsing naar rechts (Trinesweg). De derde weg neemt u links (Jan Thijssensteeg). Volg deze weg en ga aan het einde van deze weg rechts. BIj de volgende splitsing gaat u eveneens rechts (Steegstraat). Hierna neemt u de eerste weg links (Kapelkesweg). Vervolg de weg richting het verzorgingstehuis Sint Jozef. Voor de entree staat kunstwerk Kraanvogels (17).
 17. Vervolg de weg tot de Kerkstraat en ga hier ilnks. Voor de kerk, aan de rechterkant van een school, staat het werk Zonnevlucht (18) en aan de overkant, voor het kerkhof, een noodkerk met drie keramieken (19).
 18. Links van dit gebouw is een pad waar het laatste kunstwerk van deze route te zien is: De Memorialmuur Arjan Betting (20).
 19. Wanneer u hier rechtdoor gaat, komt u uit bij het beginpunt van de route.
Startpunt Alexanderplein
5768 BE Meijel Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Kerk van Meijel en gemeenschapshuis d'n Binger
Lengte 22 km
Type Beschreven route
Route uitleg routebeschrijving + enkele knooppunten
Parkeren Parkeren kan op het Alexanderplein
Horeca langs deze route
Oppe Koffie Raadhuisplein 3, Meijel
't IJshofje Dorpsstraat 16, Meijel
Oranje Hotel; restaurant, partycentrum en cafe Raadhuisplein 11, Meijel
Bezienswaardigheden langs deze route
De Turfsteker Raadhuisplein/dorpsstraat, Meijel
Het Haantje De Bemde, Meijel
Drie Keramieken van de Noodkerk Kerkstraat, Meijel
Napoleon Noordervaart 1 , Beringe
Pand Veltmans Dorpsstraat 7, Meijel
Memorialmuur Arjan Betting Kerkstraat, Meijel
Hangende Zaadlijst Alexanderplein 2, Meijel
Borstbeeld Gerard Gooden Stijlenbos Rijtakker, Meijel
Kraanvogels Kapelkesweg 1, Meijel
Peelkar Randweg, Meijel
Muntreliëf Schoolstraat 16, Meijel
Maria, Zetel der Wijsheid Raadhuisplein 5, Meijel
Peeltroef Medelo Raadhuisplein, Meijel
St. Nicolaaskerk Raadhuisplein 13, Meijel
Monument Geallieerde Soldaten Bongerd 10, Meijel
Het Reizend Gezag Dorpsstraat , Meijel
Oorlogs- en Vredesmonument Bongerd 10, Meijel
Ut Kievelmenneke Schoolstraat , Meijel
Vijf Mozaïeken Kanaalstraat, Beringe
Zonnevlucht Kerkstraat 7, Meijel
Kuuzemonument Kanaalstraat, Beringe
The Balance of Change Kanaalstraat 60, Beringe
Mens en Natuur in Evenwicht Raadhuisplein, Meijel
Turfaak Noordervaart, Meijel

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen