Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Kunstroute Peel en Maas III: Maasbree-Koningslust-Grashoek

Deze Kunstroute Peel en Maas is de derde route in een reeks van vijf. In de gemeente Peel en Maas staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Vaak gaan mensen er gedachteloos aan voorbij. Ook kennen weinig mensen de achtergrond van deze kunstwerken. Alle kunstwerken vertellen een eigen verhaal, wat soms parallel loopt an de ontwikkelingen van de gemeente. De Kunstroute Peel en Maas schenkt om deze reden aandacht aan de kunstwerken.

De derde Kunstroute voert u langs de kunstwerken in de drie meest noordelijke kernen van de gemeente Peel en Maas: Maasbree, Koningslust en Grashoek. Tijdens deze route komt u onder andere langs zeven werken die tot stand zijn gekomen tijdens bijzondere projecten in de voormalig gemeente Helden, namelijk het beeldensymposium en het project Kom Kunst Kijken.

Kunstroute Peel & Maas is een beschreven route. De routebeschrijving is te vinden door op de button 'meer info/print/gpx' te klikken. Kunstwerken langs de route zijn schuigedrukt en genummerd. Een brochure van de route is te downloaden via de website van Cultuurpodia Peel en Maas. 

 1. De derde Kunstroute start bij de kerk van Maasbree op het Clockenslaghplein. Op dit plein ziet u het eerste kunstwerk van deze route: Samenwerken (1).
 2. Het plein wordt gedomineerd door de Aldegundiskerk en de multifunctionele accommodatie Hoës van Bree. U loopt door naar kunstwerk 2: Miniatuur van Maasbree (2).
 3. 3 De route gaat nu langs de kerk en het MFA ‘t Hoës van Bree naar Op De Kemp. U gaat hier links en dan door tot op de hoek van de 2e weg rechts, de Hubertushof. Hier staat werk 3: Dierbaar (3).
 4. Let op, u gaat hier rechtdoor omdat de weg rechts doodloopt. Deze weg volgt u tot de splitsing met de Baarlosestraat waar u naar rechts gaat. Hier staat kunstwerk 4: De Onderduikers (4).
 5. U gaat nu linksaf de Doctor Poelsstraat in en volgt deze tot de t-splitsing, waar u links afslaat naar de Wilhelminalaan. Bij de brandweerkazerne staat Strijd van Jakob en de Engel (5).
 6. De Sevenumseweg volgt u tot de straat Achter de Hoven (dit is de 2e weg links). U vervolgt de weg tot deze overgaat in de Heierveldlaan, gaat dan door tot voorbij de supermarkt en daarna rechts de Molenstraat in. Bij huisnummer 18 neemt u het paadje rechts (Heijerveldlaan). Deze gaat over in de Tommelvaeren. Aan het einde komt u bij een speelveld. Bij de uitgave van deze brochure stond hier nog geen beeld, maar het is de beoogde plek voor kunstwerk 6: De Duiker (6).
 7. Blijf Tommelvaeren volgen tot de Boschlaan, deze weg nemen we rechts. U gaat dan direct links en dan weer rechts. Zo komt u op de Breetse Peelweg. Na huisnummer 4 gaat u linksaf de Sevenumse Dijk op. U neemt de eerste straat rechts Valkerheideweg, die u helemaal volgt tot Hulsing. Hier gaat u links en volgt de weg. Na het oversteken van de Midden Peelweg gaat u rechtdoor de Remer op. Bij de T- splitsing moet u rechts de Koningstraat op tot deze kruist met de Zandstraat. Daar gaat u naar links. Vervolgens gaat u rechtdoor tot u aan de linkerzijde de Poorterweg ziet. Na het huis rechts kiest u het zandpad en daarna de eerste zandweg links. Deze volgt u door het bos. U komt dan aan de achterzijde langs het kerkhof van Panningen. Volg de weg tot het fietspad en ga dan rechts en ga daadwerkelijk even het kerkhof op. Hier staan twee werken: Polaris (7) bij binnenkomst en Monoliet (8) links bij het columbarium.
 8. U verlaat het kerkhof en gaat links het fietspad op tot aan de eerste goed verharde zandweg, de Vliegert. Deze steekt u over bij de Lorbaan en gaat rechtdoor tot de Roomweg, die u links in slaat. Deze volgt u tot de kerk van Grashoek. Hier staat werk nummer 9: Kippen (9).
 9. U gaat op het plein aan de andere kant van de weg helemaal naar rechts in de hoek. Vanaf de kerk ziet u een groot loophek dat gewoon open is. Hier loopt u door en komt bij het Pioniersmonument (10). Kijk vanaf dit monument (na het sluiten van het hek) nog even naar links in de richting de Ankerplaats. Hier staat Culturele bloem (11).
 10. Terug naar het plein bij de kerk. Hier gaat u naar links en daarna neemt u de derde straat links, de Molenbeekstraat die over gaat in de Elzenhof. Ter hoogte van nummer 20 staat kunstwerk 12 van de route: Tekens van de tijd (12).
 11. Hier gaat u door tot bij de Eikenhof, waar u naar links gaat en daarna meteen naar rechts. Vervolgens houdt u links aan en neemt u de eerste weg rechts. Zo komt u langs de basisschool, waar tegen de gevel in 2016 een boom van keramiek is aangebracht bij de viering van 100 jaar onderwijs in Grashoek. Hier fietst u rechts de Pastoor Vullingsstraat in. U volgt deze tot de Lorbaan en gaat daar naar links. Vervolgens neemt u de eerste weg rechts, Vliegertsdijk. Deze fietst of loopt u af tot aan de Ninnesweg, die u kunt oversteken richting Koningslust. Deze straat heet De Brentjes. Ga bij het kruispunt met de Poorterweg rechtsaf het dorp in. Ter hoogte van de Broekstraat rechts gaat u linksaf de Rector Isidorusstraat in. Hier ziet u het volgende kunstwerk: Vogels (13).
 12. Op het grasveld bij de school staat werk 14: Vlakbroek (14). Op hetzelfde pleintje, op de speelplaats bij de school ziet u kunstwerk Kern met Pit (15).
 13. U vervolgt de weg en neemt de eerste weg rechts. Deze weg loopt niet dood maar eindigt in een pad dat weer uitkomt op de Poorterweg. Hier ziet u aan uw rechterkant kunstwerk Wording (16). Als u heel even rechtsom wilt gaan dan ziet u voor de kerk een romantische beeltenis van Maria, aanbeden door een jongetje en twee gesluierde meisjes.
 14. U gaat nu toch weer terug naar kunstwerk 16 en dan rechtdoor de Poorterweg af tot de T-splitsing. Hier gaat u rechts De Koningsstraat in en volgt deze tot het kerkhof met kunstwerk 17: Reliëfs begraafplaats (17).
 15. Ga dan links richting het voetbalterrein. Volg de weg en laat het voetbalterrein achter u. Richting Maasbree bij de rotonde neemt u de derde afslag. Het fietspad kunt u volgen tot de rotonde. Daar gaat u links, dan de eerste straat rechts (Westeringlaan). Links ziet u kunstwerk 18: De zakkenlift (18).
 16. Volg de weg tot de Pastoor Leursstraat en ga dan rechts. Op de rotonde staat kunstwerk 19: De Os (19).
 17. Als u deze rotonde aan de rechterzijde voorbij gaat, kunt u de Kanaalweg op. Na het tankstation is er een bruggetje over de beek. Steek daar de Provinciale weg over en volg de Zangesweg. Aan het einde links gaat u de Broekstraat in en volgt u deze tot Bijendonk. Als u aan het einde links afslaat en direct rechts, dan komt u weer uit bij het begin van de route bij de kerk. Links ziet u de bibliotheek. Het loont de moeite om hier even naar binnen te gaan om twee bronzen werken te bewonderen: Entente Cordiale (20) en Overgave (21).
Startpunt Clockenslaghplein
5993 Maasbree Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Kerk Maasbree
Lengte 25 km
Type Beschreven route
Route uitleg routebeschrijving en brochure
Bezienswaardigheden langs deze route
Onderduikersmonument Maasbree Baarlosestraat, Maasbree
Het Vlakbroek Rector Isidorusstraat 1, Koningslust

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen