Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Molenroute Leudal-Maasgouw

Deze prachtige route komt langs enkele typische molens die het gebied kenmerken. Je fietst onder andere langs de Hompesche Molen in Stevensweert, de Leonardusmolen in Maasbracht en de St. Lindertmolen in Beegden. 

De route voert je vanaf Grathem door Panheel, Wessem, Maasbracht en zijn havengebied, het vestingstadje Stevensweert, Echt en via Maasbracht, Wessem, Heel, Beegden weer terug naar Grathem en de startlocatie bij Camping Activiteitencentrum Geelenhoof.

  • Wil je een andere Molenroute doen? Bekijk dan eens de fietsroute Molenroute Noord-Leudal (42 km). 
  • Lees hier meer over de molens die je onderweg tegenkomt. 

Hompesche Molen

De Hompesche Molen, een oude graanmolen, dateert uit 1722. In de molen en het aangrenzende molenhuis kun je onder het genot van heerlijke koffie met Limburgse vlaai of een heerlijke betaalbare lunch genieten van de authentieke sfeer van de molen. Deze molen is de hoogste molen van Limburg. Indrukwekkend zijn de dikke muren, de reusachtige houten balken, de raderen en het enorme vernuft waarmee de molen is gebouwd.

Leonardusmolen

De Leonardusmolen ligt in Maasbracht (gemeente Maasgouw) en is een beltkorenmolen. Tot voor de 19e eeuw had Maasbracht alleen een rosmolen. Een rosmolen is een molen waarbij de aandrijfkracht wordt geleverd door een paard (ros) of een ezel.

Beegdermolen

Bij de Beegdermolen stond een houten schuur, bedoeld voor opslag van granen. In die schuur heeft vroeger – door Sjeng Niessen in 1965 geplaatst - ook een elektrische hamermolen gestaan. Die schuur was versleten en bij de grote renovatie van molen in 1999 werd hij afgebroken. Toen voldoende gelden verworven waren, werd de schuur in 2002 alsnog opnieuw gebouwd. De onderbouw is van steen (van buiten deels met hout bekleed), de bovenbouw van hout. De schuur is voorzien van elektriciteit, verwarming, keukentje en toilet.

St. Lindertmolen

De St. Lindertmolen in Beegden is ingericht als bezoekerscentrum en voorzien van informatiepanelen en folderrek. Een computer geeft allerlei informatie over deze en andere molens, als ook over de naastgelegen Beegderheide. In de onderbouw van de molen zelf staan allerlei voorwerpen en werktuigen die met het oude molengebeuren van doen hebben.

Startpunt Grathemerweg 16
6037 NR Kelpen-Oler Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Camping Geelenhoof
Lengte 65 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 71, 32, 50, 34, 33, 52, 42, 40, 10, 39, 1, 3, 4, 39, 10, 11, 37, 40, 42, 35, 30, 51, 34, 50, 32, 71
Weg type verhard
Parkeren bij de camping
Horeca langs deze route
Strandpaviljoen Wakers Lounge Velkenskamp 1, Panheel
Bezienswaardigheden langs deze route
Grathemer Molen in Grathem Brugstraat 13, Grathem
Kasteel Ten Hove in Grathem Pollaertshof 21, Grathem

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen