Groeter Gebbel

Ik ben in Griendtsveen geboren en heb in mijn jeugd zelfs nog even turf gegraven. Mijn aanstelling als Gebbel heb ik verkregen doordat de VVV Eindhoven op zoek was naar een persoon om de Peel als recreatiegebied op de kaart te zetten. Op voorspraak van de uitbater van Herberg 'De Morgenstond', die mij al kende als gids in Griendtsveen en de Peel, heeft men mij in deze functie aangesteld. Je kunt dus stellen dat Gebbel als ambassadeur van de Peel functioneert.

Gebbel is vernoemd naar Gabriël Smolenaars, die in de buurt van Helenaveen in 1910 een met goud vergulde Romeinse helm vond in de turf. De veenkolonie Griendtsveen ontstond in het jaar 1885 en rond 1897, het absolute topjaar, was halte Helenaveen (te Griendtsveen), op Rottedam na, het drukste goederenstation van Nederland. Griendtsveen en Helenaveen zijn de enige twee veenkolonies in het zuiden des lands. Over deze – en talloze andere feiten – wordt u tijdens de rondleiding door Gebbel op geanimeerde wijze geïnformeerd.

Ik ga ook met groepen mensen de Peel in: te voet of op de fiets, op een tandem, Solex en per touringcar in een wat ruimere omgeving. Hierbij laat ik u van alles zien en vertel ik u over de laatste ins en outs van het teruggeven van het laatste stuk veen aan de natuur.

Ontdek de Peel aan de hand van Gebbel!

 

 Reserveer nu
Groeter Gebbel