Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Peelroute

Deze Peelroute onthult de mooiste stukjes van de Peel en doorkruist het pittoreske Peeldorp Griendtsveen. Onderweg kom je langs prachtige, oude boerderijen en bijzondere natuurgebieden.

De route start en eindigt in het dorpje America.

Deze fietsroute start bij knooppunt 38 in America. Vervolgens gaat de route via de knooppunten 35, 34, 24, 28, 27, 26, 42, 40 terug naar 38.

Hieronder vindt u een beschrijving van plekken die de moeite waard zijn om bij stil te staan.

bij knooppunt 38:

America ontstond op de kruising van oude wegen die vanuit de dorpen rond Horst de Peel inliepen. Begin vorige eeuw langen hier nog uitgestrekte heidevelden die om hun goede honingproductie bekend stonden. De naam van het dorp heeft niets te maken met het gelijknamige werelddeel, maar vindt zijn oorsprong bij de vele Duitsers die in deze streek turfstaken en, als bijverdienste, bijenkasten op de heidevelden hadden staan. Op de heidevelden groeide vooral dopheide, die de Latijnse naam Erica draagt, waaruit de naam America ontstond.

tussen knooppunt 35 en 34:

Steegberg, Heegberg en Schatberg vormen samen een groot voormalig stuifzandgebied dat na 1945 is ontgonnen. Het bestaat nu voornamelijk uit naaldbossen. De inwoners van Sevenum trokken over de Helenaweg naar de Peel om turf te steken, plaggen te steken en te jagen. Aan de weg ligt Attractiepark Toverland.

tussen knooppunt 27 en 26:

Net voor Helenaveen buigt de route af richting Griendtsveen. Bij het beheerscentrum Mariapeel van Staatsbosbeheer kunt u te voet het typische hoogveenlandschap van de Peel verkennen.

tussen knooppunt 26 en 42:

In het ontgonnen land links van de Helenavaart staan grote boerderijen die namen dragen van het Oranjehuis. Deze boerderijen werden gebouwd uit het koning Willem III-fonds, een speciaal fonds voor de ontwikkeling van de landbouw.

tussen knooppunt 26 en 42:

Architect Louis Kooken ontwierp in opdracht van de Maatschappij Griendtsveen een groot gedeelte van het dorp Griendtsveen. Rond de villa Sphagnum, het woonhuis van de familie Van de Griendt, verrees een arbeidersdor in veenkoloniale stijl. Voor de villa werden twaalf dezelfde huizen gebouwd voor het hogere personeel. De huizen kregen de naam ‘Twaalf Apostelen’.De aanleg van de Middenpeelweg (N277) heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de streek. Het zand voor deze weg werd afgegraven op de Laagheide. Rond de ontzandingsplas verrees het tegenwoordige Center Parcs het Meerdal.

Startpunt Graafsebosweg
5966 America Bereken route naar startpunt
Lengte 31 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 38,35,34,24,28,27,26,42,40,38
Weg type Verharde weg
Horeca langs deze route
Handje Gezond Dorperpeelweg 15, America
Hoeve Willem III Soemeersingel 127 , Helenaveen
Cafetaria Hap & Stap Nusseleinstraat 13, America
Toon Kortooms Park Griendtsveenseweg 80, Deurne
Aan de Drift Lorbaan 9A, America
Herberg de Morgenstond St. Barbarastraat 35, Griendtsveen
Bezienswaardigheden langs deze route
Jules de Corte carillon Oude Peelstraat 1, Helenaveen
Apostelwoningen Apostelweg, Griendtsveen
D'n Turfstèker Nusseleinstraat / Schiksedijk, America
Barbarakerk en kerkhof Helenaveenseweg 48, Griendtsveen
Borstbeeld Eduard van de Griendt Deurneseweg , Griendtsveen
Oorlogsmonumenten Helenaveen H. Joostenplein 2, Helenaveen

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen