Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

“Pluk de dag” fietsroute

Een heerlijke fietstocht door het noordelijke bosgebied van de Maasduinen. De route begint in het landelijke buitengebied van Heijen bij Center Parcs Het Heijderbos. Onderweg geniet je ook van de mooie omgeving langs de Maas

De omgeving

Het eerste gedeelte van de route fiets je rondom Center Parcs Het Heijderbos. Al snel gaat de route door het noordelijke gedeelte van Nationaal Park De Maasduinen. Dit Nationaal Park dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die ook paraboolduinen worden genoemd. Deze paraboolduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. 

Het laatste gedeelte in de Maasduinen fiets je naast het Quin: prachtige vennen die rond augustus en september een diepe paarse kleur hebben. 

Als je Nationaal Park de Maasduinen hebt verlaten, fiets je via de rand van het dorpje Afferden terug naar Heijen. 

Praktisch

 • Je kunt je auto parkeren bij Center Parcs Het Heijderbos. Voor niet-gasten van Center Parcs zijn de parkeerkosten €5,00. Een alternatief is parkeren in de berm van de Hommersumseweg, maar hier wordt soms erg hard gereden.
 • In het eerste deel van de route fiets je een stuk over onverhard zandpad. Na langdurige regenval kan het hier modderig zijn en dien je eventueel even af te stappen.

De Routebeschrijving

 1. Je gaat het park uit en slaaat rechtsaf (Hommersumseweg). Blijf deze weg volgen en ga bij het einde van het fietspad rechtdoor. Neem hierna de eerste afslag naar rechts.
 2. Je komt het Heijens bos in. Neem de 1e weg naar rechts en blijf deze volgen. 
 3. Houdt rechts aan (Kemkenweg) tot je een t-splitsing nadert.
 4. Bij de t-splitsing ga je rechts af, de Siebengewaldseweg op.
 5. Volg deze weg tot de rotonde en neem bij de rotonde de 2e afslag. Je gaat een viaduct over.
 6. Neem na het viaduct de 1e straat rechts (de Burchtweg).
 7. Aan het einde van de Burchtweg sla je linksaf (Langeven).
 8. Je volgt deze weg langs het ven tot aan de t-splitsing waar je linksaf het gebied ‘Nieuw Erf’ in gaat.
 9. Neem vervolgens de 1e weg rechts en en ga bij de eerste boerderij links naast de toegangspoort van het erf van de nostalgische Hoeve Carpe Diem, door de openstaande schuurdeur. Je loopt aan de andere kant van de schuur weer uit en gaat schuin naar rechts een fiets-/wandelpad in (achter de fietswei). Je komt zo achterom bij Hoeve Carpe Diem. Hier is ook de mogelijkheid om even te pauzeren en te genieten van de omgeving en zelfgemaakte lekkernijen.
 10. Na het Ommetje kun je naar links de weg vervolgen. De verharde weg gaat hier over in een onverharde weg met aan de rechterzijde een verhard fietspad
 11. Aan het einde van het Nieuw Erf kom je op een kruising, daar sla je rechtsaf (de Nieuw Erfsekerkweg). Blijf deze weg volgen.
 12. Je nadert een parkeerplaats/rustpunt aan de linkerzijde van de weg. Vanaf hier kun je naar boven lopen en genieten van het mooie uitzicht dat Natuurgebied de Quin zo uniek maakt.
 13. Na dit uitzicht vervolg je de route. Dit fietspad eindig op een verharde weg. Daar ga je linksaf en vervolg je deze verharde weg. 
 14. In Afferden houd je bij de splitsing rechts aan (Molenkampweg) en sla je meteen de eerste straat rechts in (De Zwartebergweg).
 15. Aan het einde van deze weg ga je linksaf en daarna de eerste straat rechts de Veerweg op.
 16. Je nadert een voorrangsweg (Rijksweg). Je gaat rechtsaf het fietspad op. Deze volgt je ongeveer 100 meter. Steek daarna de voorrangsweg over richting ‘t veer (pas op met oversteken!). Je volgt aan de andere kant van de voorrangsweg 50 meter het fietspad en daarna vervolg je de weg door rechts naar beneden te fietsen.
 17. Ga tijdens de afdaling rechtsaf richting Heijen, de Nieuwe Stuwweg in.
 18. Aan het einde van deze weg (ongeveer 5 km) ga je linksaf de Hoofdstraat in.
 19. De Hoofdstraat blijft je volgen, onder het viaduct door. Na het bord ‘Heijen’ ga je de eerste weg rechts (Hommersumseweg).
 20. Bij de tweede weg ga je naar links.
 21. Deze weg volg je tot je op een T-splitsing komt. Daar ga je rechts over een viaduct.
 22. Je volgt deze weg totdat je aan de linkerkant ‘Het Heijderbos’ weer ziet.
Startpunt Hommersumseweg 43
6598 MC Heijen Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Center Parcs Het Heijderbos
Lengte 17 km
Type Beschreven route
Route uitleg Routebeschrijving
Weg type Verhard en onverhard
Parkeren Bij Center Parcs Het Heijderbos of in de berm van de Hommersumseweg.
Bezienswaardigheden langs deze route
Autoveer Afferden-Sambeek Veerweg , Afferden
Mariabeeld Heijen - Kunst & Keramiek Hommersumseweg, Heijen
Het Lange Ven Lange Ven, Heijen
Tramhalte Heijen Hoofdstraat 48, Heijen

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen