Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn   

Timmermansweg 75    5813 AM    Ysselsteyn    e-mail   website


De Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn is de enige begraafplaats in Nederland waar Duitse soldaten begraven liggen. Hier liggen Duitse slachtoffers (en enkele andere nationaliteiten) die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in Nederland. Wat betreft het oppervlak (17 hectare) is dit de grootste in de wereld.

Op de begraafplaats zijn 87 graven van Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat er in Nederland niet gevochten werd tijdens WOI, zijn er toch enkele Duitse soldaten hier gevonden, bijvoorbeeld doordat ze via de Maas of Noordzee zijn aangespoeld.

Er liggen bijna 32.000 WOII-slachtoffers begraven. Elk slachtoffer heeft zijn eigen kruis. Op de kruisen staat, indien bekend, de naam, rang, geboorte- en sterfdatum. Ongeveer 5000 personen konden niet geïdentificeerd worden. Deze zijn aangegeven met "Ein deutsche Soldat" of "Ein unbekannter deutscher Soldat". Ook zijn er zogeheten kamaradengraven. Hier liggen meerdere soldaten begraven die tegelijkertijd gevonden zijn en waarbij niet meer te achterhalen was welke lichaamsdelen bij elkaar hoorden. 

De begraafplaats telt 1375 kindsoldaten; soldaten jonger dan 18 jaar oud. De jongste werd slechts 14 jaar oud. Verder is er een aparte sectie voor burgerslachtoffers: Duitse burgers (voornamelijk vrouwen met kinderen) die naar Nederland vluchtten en hier overleden zijn. Het jongste kind is Josef Meier, hij is slechts 1 dag oud geworden.

In het midden van de begraafplaats is een centrale herdenkingsplaats. Hier worden herdenkingen georganiseerd. De graven worden onderhouden door het JOC (Jeugd OntmoetingsCentrum). De begraafplaats is dagelijks geopend en het is voor groepen mogelijk om een rondleiding met een gids te boeken.

Zie ook de indrukwekkende NOS reportage tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2016, waarin historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen vertelt waarom hij onderzoek doet naar de herkomst en identiteit van de doden in Ysselsteyn. "Ik ben geïntrigeerd door het beeld van de stereotiepe Duitsers zonder dat we weten wie het zijn", zegt Rosendaal. "We praten over hen als bezetters, SS'ers of als een onderdeel van een regiment. Maar niet als personen, voor ons zijn het geen mensen. Ik wil proberen te begrijpen wie het zijn."

Uitagenda in Ysselsteyn

Wandelroutes in de buurt