Kasteel Baexem

Kasteel Baexem   

Kasteelweg 7    6095 ND    Baexem    e-mail   website


Het bijzondere Kasteel Baexem werd in de 17e eeuw gebouwd op het 13e-eeuwse stamhuis van de familie Baexen. Op de plek waar voorheen de moestuin van de familie lag, bevindt zich nu de unieke botanische tuin.

Over de oudste bouwgeschiedenis van het huis is niet veel bekend. De oudste bovengrondse delen dateren uit de 17e eeuw. De kelders zijn ouder. Aan de rechterkant van het kasteel heeft een woontoren gestaan die waarschijnlijk tot het oorspronkelijke stamhuis heeft behoord. Later is er een nieuwe vleugel bijgekomen die loodrecht op de oorspronkelijke vleugel staat. In de 18e eeuw is de linkervleugel bijgebouwd. Hierdoor kreeg het kasteel een min of meer symmetrische vorm.

In het begin van de 19e werd het kasteel aan drie zijden door grachten omgeven. Ook om de moestuin van het kasteel lag een gracht.

Momenteel is er een B&B gevestigd in de linkervleugel Kasteel Baexem. Op het voorplein ligt een streekrestaurant. De botanische tuin is dagelijks geopend voor publiek van 11.00 tot 18.00 uur.

Uitagenda in Baexem

Wandelroutes in de buurt