Groeter Jan Wijnhoven

Evenals mijn collega-gidsen zijn we trots op ons dorp en we willen dat gevoel graag delen met de mensen die we rondleiden. Om de gasten zo goed mogelijk van dienst te zijn hebben de gidsen ieder hun eigen specialiteit: kunst en cultuur, de natuur, de historie of het verhaal over de bospartizanen van Baarlo.

Hieraan merkt u al dat Baarlo via diverse invalshoeken kunt bekijken. Veel bezoekers komen voor de rust, de goede wandel- en fietsroutes door een afwisselende en vlakke omgeving. De meeste routes komen langs de vier kastelen die Baarlo rijk is.

Mijn persoonlijke belangstelling gaat vooral uit naar de cultuurhistorie die in Baarlo ruimschoots valt te bewonderen. De plek die ik als geboren en getogen Baarlonaar het mooiste vindt is de directe omgeving van de Markt. Kijkend in oostelijke richting ziet men de sprunk, een oude wasplaats, en de watermolen. Het panorama wordt afgesloten door kasteel de Erp. Veel valt er te vertellen aan de hand van al hetgeen men wandelende passeert.

Ook de kunst is zeer de moeite waard. Baarlo is ten slotte het dorp waar beeldhouwer Shinkichi Tajiri het grootste gedeelte van zijn leven heeft gewoond en gewerkt en wiens werken niet alleen in Baarlo op diverse plekken te zien zijn. Zijn creaties staan van Tokio tot Los Angeles en in de tuinen van onze koninklijke familie.

Mijn grootste compliment zijn de reacties van de mensen die ik heb rondgeleid, of ze nu komen uit Baarlo, directe omgeving of van ver. Als ik iets van mijn enthousiasme heb kunnen overbrengen weet ik dat beide partijen veel genoegen aan hebben beleefd aan hetgeen ze gehoord en gezien hebben. Bij de andere gidsen is dit natuurlijk niet anders.

Wie weet, misschien mogen we ook u in de komende tijd begroeten in Baarlo.

 

 Reserveer nu
Groeter Jan Wijnhoven