Vlakbroek

Vlakbroek   

Rector Isidorusstraat 3    5984 NB    Koningslust   


Koningslust is totaal verweven met het Vlakbroek. "Want als je midden in het dorp staat dan heb je niet het idee dat er zo’n mooi en uitgestrekt gebied ligt. En dan loop je 100 meter en je staat midden in de natuur", aldus de wethouder Paul Sanders toen in 2013 officieel 7 hectare nieuwe natuur werden toegevoegd aan het Vlakbroek. Een jaar later werd het gebied door omroep P&M uitgeroepen tot het mooiste plekje van Peel en Maas.

De trots van de inwoners op dit stukje natuurgebied klonk ook door bij hun inspraak in 2002 bij het project 'Kom Kunst Kijken'. Kunstenaar Huub Mintjens kreeg de opdracht 'iets met water' te doen, aangezien het dorp gekenmerkt wordt door kwelwater. Hij bezocht het nabijgelegen drassige natuurgebied Vlakbroek en was zeer onder de indruk. Hij werd geinspireerd door 'het bleke licht' en 'het roestkleurige water' in het natte veengebied. Hij vertaalde
Vlakbroek in drie oervormen, waarbij elke oervorm de vertaling is van een gevoel, een sfeerelement. Zo staat de rechthoek symbool voor water, de piramide voor de rechte kanalen in perspectief, en de schijf krijgt door de materiaalbehandeling een waterig effect.

Wandelroutes in de buurt