Groeter Willy Michels

Ik ben geboren en getogen in Gennep en 32 jaar actief geweest in bakkerij/winkel 't Mikske aan de Spoorstraat. Ik ben een tiental jaren bestuurlid geweest van de VVV te Gennep, die eerst de Vijf heerlijkheden (Gennep, Heijen, Milsbeek, Ottersum, Ven Zelderheide) heette en later omgedoopt werd tot VVV Gennep als onderdeel van de regio-VVV te Arcen.

Op de vraag waarom ik graag rondleidingen verzorg in Gennep kan ik antwoorden: “Mijn moeder is de dochter van de Gennepse gemeentesecretaris van rond 1900. Zij had veel interesse voor de historie van Gennep. Mijn liefde voor Gennep kreeg ik dus met de paplepel ingegeven. Dit werk doe ik met heel veel plezier. “

Wat opvalt op de Markt (hartje Gennep) zijn twee historische gebouwen; de Nederlands Hervormde Kerk en het oude Stadhuis. Het stadhuis heeft in de loop der eeuwen meerdere functies gehad, zoals kantongerecht, postkantoor, gevangenis, graanopslagplaats, schoolklas en onderkomen voor de schoolmeester en zijn gezin.

Verderop staat in Gennep het streekmuseum (sinds 1983) ‘Het Petershuis’. Dit is een laatmiddeleeuws pand, vormgegeven in laatgotische stijl, met hoge trapgevels, een steil dak en met korfboognissen in de voorgevel. Het staat in De Niersstraat. Dit was ooit de drukste winkelstraat van Gennep. Tot in september 1944 liep hier de tramlijn Nijmegen-Venlo van de Maas-Buurtspoorweg. Na de Tweede Wereldoorlog reden er jarenlang autobussen van de Zuid-Ooster door de straat.

De naam Gennep is afkomstig van de Keltische benaming ‘Ganapja’ die verwijst naar de locatie van Gennep: plaats waar twee wateren (Maas en Niers) samenkomen. De plaats, waar een (Romeinse) weg van west naar oost en een weg van zuid naar noord gezamenlijk via een doorwaadbare plek de Niers overstak. Gennep koopt rond 1300 stadsrechten.

Bent u benieuwd naar de andere interessante verhalen? Ik sta u graag te woord als stadsgids van Gennep. Tot ziens!

 

 Reserveer nu
Groeter Willy Michels