Groeter Harry Frencken

Jarenlang is Venray een eenvoudig peeldorpje waar de inwoners hard moeten werken voor een schamel loontje. Veranderingen ontstaan in de 19e eeuw wanneer de Venrayse Schaapscompagnie schapen gaat verhandelen naar vele landen in en buiten Europa. Het brengt wereldwijde kennis naar Venray en dat is goed voor de ontwikkeling van het dorp.

Grote invloed op deze ontwikkeling is eveneens geweest de komst van 2 grote psychiatrische ziekenhuizen, St. Anna voor vrouwen en St. Servatius voor mannen, aan het begin van de 20e eeuw.

Niet onvermeld mag blijven de zeer uitgebreide agribusiness. Zo zijn er bijv. maar weinig plekken in Nederland te vinden waar zoveel varkensfokkerijen zijn als in onze gemeente.

Maar Venray heeft meer, veel meer, eigenlijk te veel om op te noemen! Uitgebreide bossen en heidevelden waar U heerlijk kunt wandelen en fietsen en 13 pittoreske kerkdorpjes met vele bezienswaardigheden. Zonder anderen te kort te doen noemen we hier het mooie landgoed in Geijsteren met zijn oude watermolen, het zeer indrukwekkende oorlogskerkhof in Ijsselstein waar meer dan 32.000 Duitse gevallenen uit de 2e wereldoorlog begraven liggen, de prachtige bossen aan de Ballonzuil in Merselo, het Oda park met hedendaagse kunst gelegen in een prachtig natuurpark en de nog ongerepte peelgronden rond het kerkdorpje Vredepeel.

En wat zijn we trots op ons centrum: de “ Beste binnenstad van Nederland 2011-2013 “. Die titel heeft Venray niet zo maar gekregen. De laatste jaren is het centrum van Venray “op de schop gegaan”en is er een omgeving gecreëerd waar het bijzonder goed toeven is voor inwoners en bezoekers.

En dan is er natuurlijk de St. Petrus Banden Kerk, de kathedraal van de Peel. Met zijn unieke vroeg-middeleeuwse beeldenschat is het een van de indrukwekkendste kerkgebouwen van Nederland.

Als ik U ook nog vertel dat er ooit in Venray 12 kloostergemeenschappen zijn geweest die zich o.a. hebben ingezet voor gezondheidszorg en onderwijs en dat de meeste gebouwen van waaruit zij werkten nog steeds bestaan, dan kunt U zich voorstellen dat er in Venray ook heel wat historisch erfgoed te bezichtigen is.

Graag nodig ik U uit om eens naar Venray te komen. U zult verbaasd zijn wat wij U te bieden hebben.

 

 Reserveer nu
Groeter Harry Frencken