Leudal

Leudal   

Roggelseweg 58    6081 NP    Haelen    e-mail   website


Het Leudal is een natuurgebied van zo'n 900 ha waarvan een groot deel als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer.Het gebied staat bekend om haar diverse beekdalen, landduinen en bosvennen. Door het gebied stromen de Leubeek en de Zeilsterbeek. 

Naast het gevarieerde natuurschoon bestaande uit loof- en naaldbomen, heidegebied en droge graslanden is ook de fauna in het Leudal zeer gevarieerd. Zo zijn er vossen en herten te vinden en komen er veel verschillende vogelsoorten voor, waaronder minder alledaagse verschijningen als zwarte en groene spechten, goudvinken, gele kwikstaartjes, sperwers en boomvalken. Bovendien is de ijsvogel een veel geziene bewoner van het Leudal. Ook zijn er in 2002 nog bevers in het gebied uitgezet.

Het Leudal is een populair wandelgebied. Onder andere het Peellandpad loopt dwars door het natuurgebied, maar er zijn ook kortere wandelroutes te vinden waarvan een aantal gemarkeerd is met gekleurde paaltjes. Verder lopen er ruiterpaden door het gebied en fietspaden als onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk.

Uitagenda in Haelen

Wandelroutes in de buurt