De Peel

De Peel   

Moostdijk 15    6035 RB    Ospel   


De Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel - Asten - Nederweert.

De Peel is een van de weinig restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Vandaag de dag is het een natuurgebied van internationale klasse, vooral vermaard om zijn vogelrijkdom. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Destijds was het een plek om te mijden, nu wandelt men er naar hartenlust. Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, 'het zwarte goud van de Peel', uitgroeven.

Rowwen Hèze is vernoemd naar een legendarische zonderling uit de Peel, die leefde in de vorige eeuw en een reputatie genoot als gebedsgenezer. De teksten van Rowwen Hèze worden gekenmerkt door een zekere weemoed, die onvervalst mag heten in de zin dat hij de werkelijkheid nimmer romantiseert. Zelfs als hij ophaalt hoe hij als jochie in pyjama op zijn tenen voor het slaapkamerraam de ondergaande zon de Peel in brand zag steken, vervalt hij niet in goedkoop jeugdsentiment. “Mijn teksten zijn uit het leven gegrepen,” bevestigt Poels. “Ik kijk en luister goed naar mensen, vandaar dat ik er tijdens een avondje uit vaak stilletjes bij hang. Als je in een dorpskroeg naast een oude zatlap aan de hoek van de bar gaat zitten, krijg je soms meer levenswijsheid te horen dan je ooit in boeken hebt gelezen.”

De Peel in brand - Rowwen Hèze

“En 's oaves laat, de hoar nog naat nog efkes en nar bed. De raam wiet oap, genne sloap
en d'n hemel waas veurroej. Mist hing op ’t land. 's Oaves laat da stong de piel in brand.”

Groeter Gebbel
Groeter Gebbel Ik ben Wien van Mullekom en ben uw gids in de Peel. Als turfsteker Gebbel neem ik u mee naar al het moois van dit gebied.

Uitagenda in Ospel

Wandelroutes in de buurt