De Musschenberg

De Musschenberg   

Kanaalweg    5995 NX    Kessel-Eik   


De Musschenberg in Kessel-Eik is van oudsher een natuurlijk gebied op een hoge zandrug, prachtig gelegen aan de Maas. U heeft vanaf hier een weids uitzicht over het Maasdal. De naam Musschenberg verwijst naar een opvallende hoogte langs de Maas met veel bomen en struikgewas dat een paradijs is voor vogels (mussen in het dialect). Hier mist de Maas haar zomer en winterbed, zodat het laagterras direct aan de Maas grenst. Een natuurlijke “berg” vlak langs de Maas.

Hier mondt het Afwateringskanaal uit in de Maas, dat de grens vormt tussen de gemeente Peel en Maas en de gemeente Leudal. Vroeger heette het kanaal Gekkengraaf, omdat deze grens een onnatuurlijke kaarsrechte lijn vormde op de scheiding van het prinsbisdom Luik met het hertogdom Gelre. Toen was het een droge sloot, midden door moerassig gebied en heidevelden. Op het eind van de 19de eeuw had men behoefte aan een afwateringskanaal naar de Maas voor de Noordervaart en werd de Gekkengraaf uitgediept.

De Musschenberg ligt tussen fietsknooppunt 5 in Neer en fietsknoopppunt 53 in Kessel. Wandelknooppunt 35 is op De Musschenberg. Er staan bankjes om even uit te rusten en van het uitzicht te genieten. Kinderen kunnen heerlijk ravotten op de zandrug.

Wandelroutes in de buurt