Reindersmeer

Reindersmeer   

Bosserheide 3E    5855 AE    Well   


Het prachtig natuurgebied Reindersmeer ligt in Well, gemeente Bergen. Tegenwoordig is het Reindersmeer een onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen.

Het Reindersmeer is in de jaren zestig ontstaan door zandafgravingen. Men begon toen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Om dit te kunnen realiseren moest een sluis gemaakt worden, deze is nog aanwezig maar doet geen dienst meer. In de sluisgang is informatie te vinden over de afgravingen. Door de zandafgravingen ontstonden het Reindersmeer en het naastgelegen Leukermeer.

In tegenstelling tot het Leukermeer, waar zwemmen en vissen wel is toegestaan, is het Reindersmeer een kwetsbaar natuurgebied waar zwemmen, vissen en varen niet mag.

Er zijn diverse prachtige wandel- en fietspaden in het gebied aangelegd voor recreatie. Een aanrader is de wandelroute Het Reindersmeer in 4 of 7 km, halverwege deze route kun je via een trekpontje (wat je zelf moet bedienen!) het meer oversteken. Een erg leuke ervaring.

Breng ook een bezoek aan het Bezoekerscentrum De Maasduinen! Dit is een uniek gebouw, letterlijk hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. In het bezoekersgedeelte vind je uitgebreide informatie over het gebied, maar je kunt er ook terecht voor een hapje en een drankje. Vlakbij het bezoekerscentrum ligt een leuke natuurlijke speeltuin, de Boskoel.

Wandelroutes in de buurt