Ontdek de Regio van de Smaak

Proef overheerlijke gerechten bereid met verse streekproducten

Frambozen-kruimelvlaai Print recept

De frambozen-kruimelvlaai van Sander Lenssen uit Venlo is op 7 april 2013 door de jury unaniem verkozen als beste huisgemaakte vlaai van Limburg! De kleurrijke frambozen-kruimelvlaai was gemaakt met biologische frambozen van Raspberry Maxx uit Meijel. Volgens de deskundige bakker uit de jury was de bodem perfect gelukt, maar vooral de combinatie van het zoete van de kruimels en het friszure van de frambozen leverde een prachtige smaakexplosieop. Een absolute aanrader om ook thuis te maken!

Deegbodem

Maak het water lauw (niet heet!) en los de gist erin opDoe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erbovenMaak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbijSchenk het gist/melk-mengsel erbijKneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghakenKneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bijZet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doekKneed het deeg na het rijzen opnieuw doorRol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollenPrik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen

Kruimels:

Meng suiker en bloem in een kom en voeg de koude boter toeSnijd de boter in het bloem/suikermengsel kleinVoeg de ei-dooier, het zout en de citroenolie toe.Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijnBlijf wrijven tot de ingrediënten helemaal gemengd zijn en als kruimels aan elkaar hangen

Vulling:

Bereid eerst de pudding. Verdeel deze gelijkmatig over de deegbodem.Maak vervolgens de frambozen fijn in een kom en voeg hieraan de suikers en het bindmiddel toe. Goed roeren.Verdeel de frambozenmix vervolgens gelijkmatig over de vlaai.Als laatste verdeel je de kruimelmix over de vlaai.

Afbakken:

Plaats de vlaai 25 minuten in een hete oven (180 graden).Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogtKijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andereDe vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vormHaal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

 

Print recept
Ingrediƫnten

Deeg
250 gram bloem
15 gram gist
5 gram zout
40 gram boter
15 gram suiker
1 ei
100 ml water

Kruimels
250 gram bloem
200 gram boter
112 gram Witte basterdsuiker
12,5 gram ei-dooier
2,5 gram zout
1 druppel citroenolie

Pudding
125 ml water
125 ml melk
100 gram puddingpoeder

Frambozen
500 gram frambozen van Raspberry Maxx
90 gram suikers
21,5 gram bindmiddel