Ontdek de Regio van de Smaak

Proef overheerlijke gerechten bereid met verse streekproducten

Gegratineerde asperges met Hertog Jan Weizener Print recept

Een heerlijk fris lente-gerecht. Geniet van de smaak van het Noord-Limburgse voorjaar!

De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. De harde onderkant van de asperges afsnijden en met een dunschiller schillen. De geschilde asperges in een stoommandje boven kokend water doen, beetgaar stomen en vervolgens af laten koelen. Eventueel dunne groene asperges gebruiken, die niet hoeven te worden geschild. In een mengkom creme fraiche mengen met slagroom of kookroom en het bier. Goed mengen en de geraspte belegen kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Eventueel naar smaak een snufje nootmuskaat toevoegen. Een vuurvaste ovenschaal met boter besmeren, de asperges hierin rangschikken en het mengsel van kaas, room en bier gelijkmatig erover verdelen. In het midden van de oven plaatsen, tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin van kleur is geworden. Zo warm mogelijk als voorgerecht serveren met warme toast of reepjes ciabatta. Met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Naar smaak met reepjes gekookte ham of licht gerookte kip- of kalkoenfilet serveren, vergezeld van een goed gekoeld glas Hertog Jan Weizener.

 

Print recept
Ingrediƫnten
  • 500 gram witte asperges
  • 4 eetlepels creme fraiche
  • 2 eetlepels slagroom of kookroom
  • 75 gram geraspte belegen kaas of Gruyere kaas
  • 1 dl Hertog Jan Weizener, flesje van 30 cl
  • 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie
  • 2 eetlepels boter
  • peper uit de molen en zout naar smaak