Ontdek de Regio van de Smaak

Proef overheerlijke gerechten bereid met verse streekproducten

Limburgse stoofpot Print recept

Een heerlijke stoofpot bereid op Limburgse wijzen.

Bereidingswijze.
Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel en snipper de uien, de knoflook en de mini-uitjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Bind de tiijm met de peterselie en het laurierblad met een katoenen draad tot een bosje. Verhit de helft van de olie en de helft van de boter op een halfhoog vuur in een ruime braadpan. Bak het spek op een halfhoog vuur 5 minuten. Voeg de gesneden ui toe en roerbak die 3 minuten mee. Voeg de knoflook toe en bak alles nog 1 minuut. Neem de pan van het vuur. Verhit de rest van de olie en de boter op een hoog vuur in een grote koekenpan. Bak de helft van het vlees al omscheppend bruin en het ook in de braadpan. Bak de rest van het vlees in de rest van het bakvet en schep het ook in de braadpan. Bak de de mini-uitjes met de paddestoelen 5 minuten in de rest van het bakvet lichtbruin en zet ze apart. Zet de braadpan weer op het vuur. Strooi de bloem, peper en zout over het vlees en roerbak het op een laag vuur 1 minuut. Voeg de wijn, cognac en het kruidenbosje toe en breng alles, al roerende, tegen de kook aan. Het mag niet koken, want dan wordt het vlees taai. Laat het vlees op een laag vuur in ca. 2 uur helemaal gaat stoven. Schep het bovendrijvende vet zoveel mogelijk van het gerecht. Voeg de mini-uitjes en de paddestoelen toe en laat alles nog 10 minuten op een heel laag vuur staan. Verwijder het kruidenbosje. Strooi vlak voor het serveren de peterselie erover.

 

Print recept
Ingrediënten
  • 1 kilo runderlappen
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 20 mini uitjes
  • 350 gram kastanje champignons
  • 1 takje tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram boter
  • 100 gram spekreepjes
  • 3 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • 7 deciliter rode wijn
  • 0,5 deciliter cognax of vieux
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie