Ontdek de Regio van de Smaak

Proef overheerlijke gerechten bereid met verse streekproducten

Rozenblaadjesjam Print recept

Ruik niet alleen de heerlijke geur van de roos, maar proef hem ook!

Bereiding
Pluk onbespoten blaadjes van eender welke roos. De oude Engelse geurrozen of wilde rozen zijn hiervoor het best.
Doe de blaadjes in een pot, boordevol. Als je een donkere kleur aan je siroop of jam wil geven, doe er dan klaproosblaadjes bij.
Doe er, per liter water, een geschilde citroen, in schijfjes gesneden, bij. Dan komt de rozensmaak nog beter tot zijn recht.
Giet er kokend water over tot alle blaadjes kopje onder zitten.
Laat 24 uur staan en doe dan alles door een neteldoek.

Doe de geleisuiker bij je rozenblaadjes aftreksel. Volg daarbij de instructies op de verpakking. De keuken ruikt ondertussen heerlijk naar rozenblaadjes.
Gebruik liever kleine potjes om je jam in te doen. Zeker voor de rozenblaadjessiroop is dat handig. Eens het bokaaltje open houdt de siroop nog maar 14 dagen, hooguit 3 weken.

 

Print recept
Ingrediƫnten
  • onbespoten rozenblaadjes
  • eventueel klaproosblaadjes
  • water
  • geschilde citroen
  • geleersuiker
Tip!
Een andere mogelijkheid is 4 handen vol geurende rozenblaadjes overgieten met 1,5 l kokend water. Laat alles een nachtje staan. Zeef de rozenblaadjes eruit. Doe het sap van 2 citroenen en 2 sinaasappels bij het rozenaftreksel.