5 Herfstbieren en waar ze te drinken

De herfst brengt niet alleen mooie landschappen, paddenstoelen en de mogelijkheid om weer wild te eten. Als het herfst is, is het ook hoog tijd voor de Herfst Bock Bieren! In bijna iedere horecazaak in Noord-Limburg kun je zo’n rakker wel bestellen, maar deze tentjes overstijgen alle verwachtingen.

Geen achttien? Geen alcohol.

Hertog Jan Proeverij

1. Hertog Jan Brouwerij, Arcen

Met de komst van bockbier merken de brouwers het begin van de herfst. Vroeger was dit het eerste bier dat na de zomer gemaakt werd met de verse oogst van mout en hop. Hertog Jan was de allereerste in Nederland die Bockbier op bovengisting brouwde. Op die manier wordt de smaak van het bier aanzienlijk verbeterd.
Dat Hertog Jan de eerste was is natuurlijk een goede reden om tegenover de brouwer bij de Hertog Jan Proeverij een Hertog Jan Bockbier te drinken. Dit bier heeft een uitgesproken volle en romige smaak, waarin je een lichte hint van karamel kunt vinden. Als je toch bij de proeverij bent, probeer dan ook eens de op Bourbon vatgerijpte Grand Prestige.

Hertog Jan Bockbier
Gemiddelde score 3,55/5

Grand Prestige
Gemiddelde score 3,92/5

Proeflokaal Goesting

2. Proeflokaal Goesting, Venray

Goesting: dat staat voor genieten. Genieten van een van de ruim 300 (!) bieren die ze in het Proeflokaal serveren. De eerste slok van de herfst die er van de tap kwam, was die van Brand Dubbelbock. Dit biertje heeft een bijna robijnrode kleur. Los van dat het bier er sjiek uitziet in het glas is het ook nog erg lekker. Het bier heeft een rijke en robuuste smaak van de dubbele rijping.

Brand Dubbelbock
Gemiddelde score 3,51/5

t Raodhoes

3. Eetcafé ’t Raodhoes, Neer

In het hartje van Neer, gevestigd tegen de helling bij de kerk van het dorp, werd in 1818 in dit prachtige karakteristieke pand gebouwd. Sinds de zomer van 2012 is Eetcafé ’t Raodhoes het perfecte start- en eindpunt van wandel- en fietsroutes. Naast lekker eten, kun je er natuurlijk ook terecht voor een lekker drankje. Vanaf begin deze maand staat er Lindeboom Herfstbock 2017 op de tap. De Lindeboom Bierbrouwerij ligt overigens maar enkele straten verwijderd van ’t Raodhoes: Lindeboom komt namelijk ook uit Neer! Voor de Herfstbock grepen de brouwers terug naar de oorspronkelijke brouwreceptuur en ondergistende giststam van Lindeboom’s bockbier uit de vorige eeuw.

Lindeboom Herfstbock
Gemiddelde score 3,37/5

Proef en Praatlokaal de Klep

4. Proef en Praatlokaal de Klep, Venlo

Wie in Venlo bijzonder bier wil drinken, komt al snel uit bij Preuf en Proatlokaal de Klep. Gelegen in de schaduw van de voormalige Kloosterkerk Domani, vind je dit Proeflokaal in een eeuwenoud straatje. Door de Venlonaar ‘Floddergats’ genoemd. In de Klep drink je een keur aan speciale bieren, waaronder de twee voortreffelijke kloosterbieren uit eigen brouwerij Venloos Paeterke Döbbel en Triepel. Op dit moment staat er op de tap onder andere de verrukkelijke Gulpener Herfstbock en dit is, zoals de brouwerij het zelf noemt, een hartverwarmende smaakbeleving. Het bier heeft tonen van ingekookt fruitstroop en kruiden en heeft een ronde smaak.

Gulpener Herfstbock
Gemiddelde score 3,28/5

Venloos Paeterke Döbbel
Gemiddelde score 3,49/5

Venloos Paeterke Triepel
Gemiddelde score 3,7/5

De Klokkenluider

5. Café De Klokkenluider, Venray

In 2010 werd Café de Klokkenluider verkozen tot het Vriendenkring Hertog Jan café van het jaar. Volgens de jury een terechte winnaar omdat “het de belichaming is van wat Hertog Jan wil uitstralen: kwaliteit, vakmanschap, een eigenzinnig karakter, maar vooral een prachtig product”. Naast het Hertog Jan-aanbod schenkt De Klokkenluider ook een excellente collectie aan andere bieren. In totaal zijn er zo’n 65 biersoorten, waarvan zeven op de tap. Zeer aan te raden van de bierkaart is St. Bernardus Abt 12 (10 % alc.).

Er zijn ongelofelijk veel geruchten dat dit hetzelfde bier zou zijn als het mythische Westvleteren 12. Een bier dat – net als de overige Westvleteren bieren – enkel gekocht kan worden op afspraak bij het klooster. Al wordt het op de “zwarte markt” toch vaak doorverkocht voor absurd hoge prijzen. Toch mag het St. Bernardus Abt 12 met recht zeggen een eigen smaak te hebben: het donker ivoorkleurig bier van hoge gisting is het paradepaardje van de brouwerij. Het laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak, waar je volmondig ja tegen zegt.

St. Bernardus Abt 12
Gemiddelde score 4,09/5

Westvleteren 12
Gemiddelde score 4,57/5

*De gemiddelde scores zijn overgenomen van de gratis app Untappd. Ben je een echte bierliefhebber? Met deze app ontdek je nieuwe bieren, plekken in de buurt om ze te drinken en hou je zelf bij wat je wel en niet lekker vond. Zo wordt het steeds makkelijk om precies dat biertje te vinden dat naar jouw smaak is. Drink je veel Bockbier? Dan verdien je misschien wel de badge I’ll be Bock!

Meer updates en verhalen