5x in de stemming komen voor carnaval

Met nog minder dan twee weken te gaan, stond mijn hoofd nog niet bepaald op rood-geel-groen. Waar ik normaal al in september de carnavalsklassiekers uit volle borst meezong, was mijn hoofd tot voorkort nog niet zo vol van confetti: op zijn zachtst gezegd vreemd voor iemand die op 11 november geboren is. Het was dus hoog tijd om daar verandering in te brengen. Hieronder geef ik je vijf tips om in de carnavalsstemming te komen. Laat de vastelaovend maar komen!

1. Bezichtig de carnavalsexpo (of hang een poster voor je raam)

Toevallig is vanaf vandaag de Limburgse vastelaovesposter beschikbaar, bijvoorbeeld om voor je raam te hangen. Dit jaar is hij gemaakt door straatkunstenaar James Jetlag uit Heerlen. Hij is vooral bekend van zijn grootschalige graffiti en muurkunstwerken. Het is het dertiende jaar dat de poster in opdracht van de provincie gemaakt is. De originele kunstwerken – die ieder jaar door een andere Limburgse kunstenaar worden gemaakt – zijn tot de carnaval te zien bij de tijdelijke expositie Vastelaovend in Limburg in Venlo (Nieuwstraat 40/42, geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur).

2. Bekijk de evenementenkalender

Op deze plek heeft Liefde voor Limburg een scala aan carnavalsevenementen geplaatst, stuk voor stuk voorzien van een sprekende afbeelding. Ik vind het heerlijk om daartussen te snuffelen en verder te klikken naar de fotoalbums van alle carnavalsverenigingen die Limburg rijk is.

Carnavalsoptocht Haler

Zo zag ik bijvoorbeeld deze dromerige foto voorbij komen van de Carnavalsoptocht in Haler. Het gezicht van het meisje is prachtig geschminkt in een kleurenpalet dat echt tot de verbeelding spreekt. Haar hoofddeksel (is het een draak?) kijkt behoorlijk boos, maar door de prachtige kleuren heeft het geheel voor mij toch een vrolijke indruk.

3. Pak een filmpje

Je kan het als carnavalist bijna niet gemist hebben: vorig jaar was Lex Uiting de Prins van de Venlose vastelaovend. Wat misschien minder bekend is, is dat er ook een documentaire over zijn regeringsperiode gemaakt is. Het gaat overigens niet alleen over hem. De film getiteld Nao ’t Zuuje, gemaakt door de bekende Limburgse cinéast Rob Hodselmans, volgt enkele hoofdpersonen die de Venlose vastelaovend intens beleven. In de film komt Prins Lex, als centrale carnavalsfiguur, deze hoofdpersonen tijdens het feest op verschillende manieren tegen en de impact van vastelaovend op een samenleving wordt steeds duidelijker. Door alleen al te kijken naar deze film kom je weer helemaal in de carnavalsstemming, mede doordat er in de docu een speciale rol is weggelegd voor de bekende vastelaovesleedjes. De film is tot de carnaval te zien, onder andere bij CityCinema in Venlo, DOK6 Cinema in Panningen, Luxor in Venray en Luxor Servicebioscoop in Reuver. 

4. Luister naar de leukste liedjes

Misschien is de beste tip nog wel om naar die heerlijke muziek te luisteren. Beppie, W-Dreej, Rowwen Hèze, Ziesjoem, Marleen Rutten… stuk voor stuk artiesten die je niet vaak en niet hard genoeg kan horen. Volumeknop aan en meeblèren maar!
Jaarlijks zitten we natuurlijk ook klaar voor het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) dat dit jaar in Kessel plaatsvindt. De finale is aanstaande vrijdag en de dag erna kunnen we in Kessel nog terecht voor Kessel – Party On. Die mooie tent staat er toch; dan kunnen we er net zo goed een feestje van bouwen. Bij Party On geen carnavalsmuziek, maar gegarandeerd wel veel sfeer om in de feeststemming te komen.

5. Bezoek het Grote Geheim van Venlo

Vorig jaar werd me voor het eerst het geheim van Venlo toevertrouwd: ’t Versierhoés. Deze overweldigende speciaalzaak van vakman Geer van de Veer (op de foto hieronder) heeft alles wat je carnavalshartje maar kan begeren. Het is dan ook niet voor niets al meer dan veertig jaar hét adres voor pruiken, hoeden, feestartikelen, versieringen, kostuums en ga zo maar verder. Er is zelfs een speciale Prinsenresidentie die – heel koninklijk – ook op afspraak geopend is. Door tussen al die prachtige materialen te snuffelen, kun je niet anders dan zin krijgen in carnaval.

Bij ’t Versierhoés zijn ze gespecialiseerd in het maken van maatwerk-kostuums in hun eigen atelier. Hoewel dat voor mij persoonlijk een iets te hoog niveau is, kan ik me wel goed voorstellen dat groepen dansmariekes of carnavalsverenigingen hier graag gebruik van maken. Aangezien ik het zelf juist heel leuk vond om alles zelf te doen, laat ik me door Geer en zijn medewerkers ook dit jaar weer graag adviseren. Feesten en verkleden is immers een vak apart!

't Versierhoes

Meer updates en verhalen