9 redenen om Noord-Limburg te bezoeken met het gezin

Noord-Limburg: we zijn er allemaal wel een keer geweest, toch? Ik ben gek op Limburg. Vooral omdat ze er graag eten en bier drinken. En oké, omdat je je er een beetje in het buitenland waant. Het landschap wordt er heuvelachtig, het is vaak warmer dan bij ons én je mist er de drukte van de randstad. En last but not least: er is veel te doen!

Genoeg te doen in Limburg!

Ik werd door Liefde voor Limburg uitgenodigd voor een persreis met het hele gezin naar Noord-Limburg. Liefde voor Limburg is zeg maar wat vroeger de VVV was: de organisatie die alles weet van de omgeving. Je begrijpt: ik ben nog nooit zo blij geweest! Een heuse persreis. Zou ik dan nu bij de serieuze bloggers gaan horen? Die achteloos tijdens een borrel laten vallen dat ze van Düsseldorf naar Barcelona via IJsland zijn gevlogen, en dat allemaal gesponsord?

Uiteraard zou ik daaronder heel nuchter en normaal blijven. Want persreizen, dat is ook hard werken. Er moet geblogd worden en er moeten foto’s gemaakt worden en je moet allemaal activiteiten doen… mijn kinderen zouden hierdoor leren dat niets in het leven voor niets is.

Dat is natuurlijk schromelijk mislukt. Sinds deze persreis zijn mijn kinderen helemaal om: dat willen we elk weekend wel! Want wat hebben we veel gezien en veel gedaan. Wees gerust: alles komt de komende tijd op mijn website aan bod. Maar nu eerst de negen redenen waarom je Noord-Limburg ook zelf moet bezoeken. Bijvoorbeeld deze meivakantie.

1. Het is dichterbij dan Zuid-Limburg

Limburg klinkt voor de meeste mensen best ver weg. En eerlijk is eerlijk: dat is het ook. Maar je hoeft niet helemaal naar Maastricht of Valkenburg om van het Limburgse land te genieten. De provincie Limburg begint al vlak onder Nijmegen. Vanuit elk punt in Nederland binnen 2,5 uur bereikbaar. En wat ik al zei: je waant je echt een beetje in het buitenland, met het heuvelachtige landschap, de schattige stadjes en het Limburgse taaltje.

Het mooie Limburgse Land

2. Voor de actievelingen onder ons is er genoeg te doen

In Noord-Limburg zijn overal wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Van rustige rondjes tot actieve parcoursen. Ook mountainbiken kan hier goed in de omgeving. Mocht je nog sportiever zijn, dan is Fun Forest in Tegelen echt een aanrader! Hier ben je gegarandeerd een hele middag zoet. Niet dat wij heel sportief zijn trouwens, maar wat is het gaaf om als een echte Jane door de bomen te slingeren. En het feit dat ik na drie dagen nog spierpijn heb, zegt genoeg over de mate van activiteit.

Zie daar deze sportieveling!

3. De Maas is mooi

Zonder erg Zonnebloem te willen klinken: de Maas is mooi. Maar dan echt. De Maas stroomt dwars door Noord-Limburg. Langs de Maas vind je verschillende strandjes, en er kan aan watersport worden gedaan. Ook is het leuk (zeker met kinderen) om één van de vele veerpontjes te nemen. Wij maakten een rondvaart over de Maas en het aangrenzende Leukermeer met de Filia Mosae, een rondvaartboot. De schipper vertelde heel veel over de omgeving, de historie en de industrie langs de Maas. Superleuk!

Heerlijk op het bovendek

4. Ze hebben er duinen

Mocht je dan toch meer een zee-type zijn: er zijn gewoon duinen in Limburg, heimwee is dus niet nodig. Nationaal Park de Maasduinen is de enige plek in Europa waar op 250 kilometer uit de kust nog duinen te vinden zijn. Deze zijn gevormd in de ijstijd. Je kunt dit nationaal park bezoeken en hier urenlang wandelen, fietsen en genieten van de natuur.

Ook aan de kinderen is gedacht. Wij bezochten bijvoorbeeld speeltuin de Boskoel, een natuurspeeltuin in het duingebied. Voor hongerige ouders ook nog eens ideaal dat deze speeltuin vlakbij bosbrasserie en bezoekerscentrum in de Sluis ligt, waar ze de heerlijkste Limburgse Vlaai serveren. Dat is hard nodig na zo’n wandeling!

Speeltuin

5. De bourgondische leefstijl past bij mij

Qua eten en drinken zit je in Limburg goed. Ik zei het al: Limburgse Vlaai. Maar ook wordt er bier gebrouwen in Limburg, en laat ik daar nou net heel erg van houden! Wij zijn op bezoek geweest bij de bierbrouwerij van Hertog Jan, waar ik je in een aparte blog meer over zal vertellen. In ieder geval is dit zeker de moeite waard als je meer wilt weten over het brouwproces, de historie van dit merk én lekker wilt proeven. Omdat in Noord-Limburg veel akkerbouw is, kun je verder in dit gebied je lol op qua streekproducten. Wat dacht je van de heerlijke asperges die er nu weer volop zijn?

6. Er is veel historie

Historie te over in Limburg. Dat vergeten wij als Westerlingen wel eens een beetje, dat het oosten van het land al veel langer bestaat. Noord-Limburg staat bekend om de kastelen. De oogjes van mijn kinderen gingen glimmen toen ze tijdens de rondvaart op de Filia Mosae hoorden dat de ruïne in Geijsteren al uit 1200 stamde.

In de Kasteeltuinen in Arcen hingen ze aan de lippen van Rob, de parkmanager, die vertelde dat een deel van het oude kasteel uit 1700 werd verwoest door brand, en dat de oude brandspuit uit die tijd nog niet lang geleden is gevonden in de slotgracht van het park. Beelden van prinsessen en ridders doemden voor hun ogen op. Zo kan een vakantie leuk en leerzaam tegelijk zijn!

historie in Limbug

7. Ze hebben er kassen

Ach, die arme man van mij moest ook mee op persreis. Hij is al geen vakantieganger, en nu gingen we ook nog eens van hot naar her in een vreemde omgeving. Gelukkig waren er kassen, en voelde hij zich toch een beetje thuis. De regio rondom Venlo staat bekend als tweede tuinbouwgebied van Nederland (na het Westand. Duh) met name vanwege de gunstige ligging vlakbij Duitsland.

Wat wij vooral leuk vonden waren de andere manieren van tuinbouw dan wij gewend zijn in ons Westland. De uitgestrekte aspergevelden waar zelfs op zondag hard gewerkt wordt, de plastic tunnels waaronder fruit wordt verbouwd, en de grote akkers met verschillende producten. Helaas was het nog te vroeg in het seizoen om attracties als aardbeienland en blauwe bessenland te bezoeken, anders hadden we dat zeker gedaan.

8. Het is er stil, rustig en warm (en donker!)

Noord-Limburg is een stuk minder druk dan onze eigen randstad. Minder files, minder verkeer… ‘s nachts is het er ook echt stil. En donker. Ik heb mij ‘s nachts meerdere malen verbaasd over de stilte buiten. Neem ik naar de meeste vakantiebestemmingen oordopjes mee, dat was hier niet nodig. Echt een plek om tot rust te komen dus, Noord-Limburg. En dat niet alleen: het is er vaak ook nog een paar graden warmer dan in ons Westen. Zuid-Frankrijk, move over!

De natuur is er prachtig

9. Er zijn legio mogelijkheden om te overnachten

Waar het wel van stikt in deze regio is vakantieparken, hotels en campings. Niet zo gek, want ook voor onze Duitse buren is Noord-Limburg de ideale vakantiebestemming. Vorig jaar sliepen wij al een weekend in het Heijderbos van Center Parcs, nu mochten we op vakantiepark de Leistert komen. Een luxe vakantiepark met heuse villa’s, wat natuurlijk naadloos aansluit op mijn sterrenstatus. Want hé, ik wil tenslotte nog steeds op Sylvie lijken. En de enige tent die Syl en ik ooit bezoeken is een strandtent ;)

Mocht je wel van het kamperen zijn, ook dat kan op de Leistert. Maar ook op een van de vele, vele andere campings in dit gebied. Langs de Maas bijvoorbeeld. Voor ieder wat wils dus!

Ik neem aan dat je nu overtuigd bent van de schoonheid van Noord-Limburg. Ik wel in ieder geval! Binnekort zal ik nog wat meer uit de doeken doen over mijn Tarzanachtige avonturen in deze bossen, het brouwproces van Hertog Jan en alle andere uitstapjes die wij hebben gemaakt. Ben je op zoek naar leuke activiteiten, accomodaties of tips over Noord-Limburg? Kijk dan op www.liefdevoorlimburg.nl.

Lees ook het verslag van medeblogger Esmée van Website4mama! Zij verbleef op hetzelfde park, maar maakte andere uitstapjes.

Lees hier meer verhalen en tips van Lisette op Lisetteschrijft.nl. 

Meer updates en verhalen