Asperge soep met spekreepjes en lente ui recept

Lente! Tijd voor “het Witte Goud”: asperges. Het is een van de heerlijke streekproducten uit Noord-Limburg waar je allerlei lekkere gerechten met asperges aantreft in de diverse eetgelegenheden, maar waar je ook een asperge-fietstocht of wandeltocht kunt maken of een aspergemuseum kunt bezoeken. Kijk maar eens op deze pagina van Liefde voor Limburg.

Mocht je niet naar het mooie Noord-Limburg kunnen gaan binnenkort, dan kun je het witte goud natuurlijk ook in je eigen keuken halen en er bijvoorbeeld heerlijke soep mee maken.

Nodig (voor 3 personen): 

250 gram witte asperges
1 ui
150 gram gerookte spekreepjes
1 liter groentebouillon
4 eetlepel maizena
250 ml crème fraîche
2 lente-ui stengels
1/2 bosje bieslook

Bereiding:

Schil de asperges en de ui. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm. Snijd de ui en de lente-ui fijn.

Bak de spekreepjes in een soeppan, zorg ervoor dat het niet te bruin wordt. Voeg de fijngesneden ui toe (niet de lente-ui) en bak even mee. Doe de asperges erbij en roerbak deze mee totdat het meeste vocht eruit komt.

Maak de roux door de bouillon er beetje voor beetje bij doen. Blijf goed roeren. Als de soep te dun is, meng dan wat maizena in een apart kommetje en voeg dit er voorzichtig bij. Laat alles even 10 min zachtjes doorkoken.

Roer als laatste de crème fraîche erdoor, maar niet meer laten koken, anders gaat het schiften. Verdeel de soep in kommen of borden en garneer het met fijn gesneden lente-ui en bieslook.

Dit recept is afkomstig van Karina: de hoofdredacteur van van trotsemoeders.nl. Ze blogt voor zwangere vrouwen en moeder met kinderen van 0 tot 12 jaar. 

Aspergesoep

Meer updates en verhalen