Beleef bijzondere monumenten!

Op 14 september is de jaarlijkse monumentendag, een mooi moment om eens een duik te nemen in het rijke aanbod aan monumenten dat de regio Limburg te bieden heeft!

Heeft u bijvoorbeeld al eens stilgestaan bij de gesneuvelde soldaten die na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden en omgekomen in Nederlands-Indië? In Belfeld is een monument opgericht voor drie gesneuvelde soldaten, die in 1953 samen met 28 andere dorpsgenoten zijn uitgezonden naar dit verre oord. In het jaar van 75 jaar bevrijding is het misschien goed om stil te staan bij deze andere oorlog, waarin Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.
Wat verder terug in de tijd. We kunnen het ons nu misschien niet meer voorstellen met onze moderne diepvriezen en koelkasten, maar voedingsmiddelen gekoeld bewaren was nog niet zo heel lang geleden een behoorlijke uitdaging. De oplossing die men hier voor vond? Ijskelders! Begin 19e eeuw werden er veel van dit soort ijskelder gebouwd, vooral door bierbrouwers, bakkers en adel die het zich kon veroorloven. Verscholen in de Arcense bossen ligt zo’n bijzondere ijskelder. Vanuit de bevroren kasteelgracht van Kasteel Arcen werd ijs gehakt, dat vervolgens opgeslagen werd in de 3 meter diepe kelder. Wilt u meer weten over deze bezienswaardigheid? Kom de ijskelder dan bewonderen in Arcen!
Een andere tip voor monumentendag is het grafmonument van Eugene Dubois. Professor Eugene Dubois was een van de grootste wetenschappers uit de Nederlandse geschiedenis. Hij leverde het sluitende bewijs voor de evolutietheorie van Darwin. In 1940 stierf hij op zijn landgoed in Haelen en werd begraven op het kerkhof in Venlo. Zijn grafmonument is nog steeds op dit kerkhof te bezoeken, op sectie P4, grafnummer NH2/26/-/BR.

Meer updates en verhalen