Beleef de Betoverende Tuinen

Slechts één keer per jaar worden de Kasteeltuinen in Arcen omgetoverd tot de magische Enchanted Gardens. Laat je betoveren door de lichtkunstwerken die het park deze week in de avond verrijken en ervaar de sfeervolle wandeling zelf! Het Internationale Lichtkunstfestival is maar tot en met 21 oktober te bezoeken.

Laat je verleiden

Het begint al voor je het park überhaupt in bent. De entree van het gebouw is waanzinnig verlicht en de herfstige chrysanten omlijsten de ingang. In de slotgracht spuit een fontein metershoog water de lucht in, in alle kleuren van de regenboog. Het is duidelijk: het lichtspektakel is begonnen. De komende anderhalf uur ga je je laten onderdompelen in bijzondere sferen. Heerlijke geurende buitenkaarsen nodigen je uit het in duisternis gehulde park verder te betreden. Voor kinderen én volwassenen is het een ware ontdekkingsreis. 

Enchanted Gardens bij Kasteeltuinen Arcen

CLOUD brengt mensen samen

Meteen na de ingang kom je het eerste kunstwerk tegen. Dit interactieve werk, genaamd CLOUD, trekt de aandacht van volwassen en kinderen. Het werk is gemaakt door een Canadees kunstenaarsduo dat precies die interactie tussen publiek en kunst in ieder werk laat terugkomen. Van tevoren had ik al foto’s voorbij zien komen van CLOUD, maar ik moet toegeven dat ze geen recht doen aan hoe het werkelijk is. De installatie heeft heel veel indruk op me gemaakt.

De buitenkant van CLOUD, gemaakt van 6000 gloeilampen, is bevestigd aan een stalen frame. Uit CLOUD hangen honderden trekkoorden waarmee de bezoeker de witte lampen bediend die in onder het wolkendak van CLOUD zitten.

de CLOUD op Enchanted Gardens

Mij sprak het heel erg aan dat een handeling die zo gewoon voor ons is (een lampje aan- en uit doen) opnieuw wordt bekeken, uit zijn context word gehaald en in een situatie wordt geplaatst waarin momenten van samenzijn gecreëerd worden. De spelende kinderen bewezen dat door met elkaar opdrachten te bedenken en uit te voeren, zoals ‘nu maken we alle lampjes uit’. Erg bijzonder om te zien.

Ik had zelf ook het gevoel dat de materiaalkeuze van de kunstenaars betekenis had. Het lijkt namelijk nogal dubbel: een lichtje plaatsen tussen gloeilampen. Bij mij riep dit het idee op dat de kunstenaars ook aandacht wilde vestigen op de grote hoeveelheden afval die we dagelijks in onze huishoudens hebben. Of dat echt zo is, weet ik niet. Je hoeft geen ‘kunst expert’ te zijn om het werk te bewonderen. Het is ook gewoon een prachtig ding om te zien.

Light Art door kinderen

Samen met 900 kinderen van basisscholen uit Noord-Limburg maakte Kasteeltuinen Arcen ook een eigen kunstwerk. Het resultaat is een gigantisch bloemenveld bestaande uit net zo veel bloemen, stuk voor stuk handgemaakt door de leerlingen. De uitwerking is totaal anders als bij CLOUD en toch net zo indrukwekkend. 

Door het bloemenveld loopt een pad: als bezoeker wordt je zo onderdeel van dit collectieve werk. Het is ook heel grappig te zien welke materialen de kinderen allemaal gebruikt hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld een champignonverpakking en een afwassponsje gespot. 

Light Art by Kids op Enchanted Gardens

Wat kom je onderweg tegen? 

Ik ga verder niet te veel verklappen over de andere lichtkunstwerken. De verrassing is juist ook wat Enchanted Gardens zo mooi maakt! De route die is uitgezet, leidt je langs allerlei soorten. Van bombastische en grote shows met al even grootse muziek tot een veld van delicate maar grote paardenbloemen en nauwkeurig uitgelichte waterstroompjes. Ieder met zijn eigen indrukken. In stilte tussen pianomuziek en kaarsen doorlopen is weer anders dan de grootste en spectaculaire 'eindshow' bij het 17e Eeuwse Kasteel Arcen zelf. Het geheel vormt een ervaring die je meegemaakt moet hebben. 

Paardenbloemen bij Enchanted Gardens 

Praktisch

Kasteeltuinen Arcen opent tot en met 21 oktober 's avonds de deuren voor Enchanted Gardens. Goed om te weten: 

  • Dit uitje is super geschikt voor gezinnen met kinderen
  • Enchanted Gardens is ook toegankelijk voor rolstoelen, mindervaliden en kinderwagens
  • Reguliere tickets voor de Kasteeltuinen zijn niet geldig. Aparte tickets kosten €11,50 voor volwassenen en maar €5,75 voor kinderen. Klik hier om te bestellen
  • Wie ook overdag wil genieten van de Kasteeltuinen tijdens Herfstig! kan een combiticket kopen en zo geld besparen. 
  • Dit magisch avondje uit is ook te combineren met vooraf een hapje eten in het sfeervolle Arcen, bijvoorbeeld bij Brasserie Alt Arce of 't Zoete Genot

Enchanted Gardens is maar één keer per jaar te zien. Grijp dus deze week nog je kans om dit betoverende spektakel te zien bij Kasteeltuinen Arcen.

Meer updates en verhalen