Duboismaand

De maand juni zal ook dit jaar in het teken staan van de grote Limburgse wetenschapper Eugène Dubois (1858 - 1940). Door middel van een reeks van activiteiten wordt de herinnering aan zijn leven en werk in de maand juni hernieuwd onder de aandacht gebracht.

Wie was Eugène Dubois?

Eugène Dubois (geboren in 1858 in Eijsden en overleden te Haelen in 1940), is een wereldberoemde Limburger, die vooral bekend is geworden door zijn vondst van de ‘missing link’ in Nederlands-Indië, het bewijs van het bestaan van een tussenvorm tussen mensen en aapachtigen (Homo erectus).

In Limburg zijn drie plaatsen van groot belang geweest in het leven van Eugène Dubois, t.w. Eijsden, zijn geboorteplaats en ook de plaats waar zijn interesse voor de natuur in het algemeen en de paleontologie in het bijzonder gewekt werd. Haelen, waar hij bijna 40 jaar van zijn leven doorbracht met wetenschappelijke experimenten en waar hij in 1940 overleed. En tot slot ook Tegelen waar hij niet alleen begraven is, maar waar hij ook gedurende zijn leven opgravingen verrichtte in de kleigroeven van de plaatselijke dakpannenfabrieken.

Programma

Haelen
Haelen is de plaats waar Dubois bijna 40 jaar van zijn leven woonde op zijn, naar eigen inzichten aangelegde en ingerichte, landgoed de Bedelaar. Het was ook hier dat hij ondanks zijn al vergevorderde leeftijd experimenteerde met allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Hij bouwde op zijn landgoed niet alleen zijn villa, maar t.b.v. zijn onderzoeks-experimenten bouwde hij ook de plaatselijk inmiddels heel bekende Uilentoren, een ijskelder en een vleermuizentoren, allemaal rijksmonumenten. 

 • Gedurende de hele maand juni tot en met 19 augustus is in hte Leudalmuseum/c.q. Bezoekerscentrum Leudal een grote wisseltentoonstelling over vleermuizen te bezichtigen. 
  De kosten zijn € 2,50 p.p., kinderen tot en met 12 jaar gratis.
 • Zaterdag 9 juni vindt er een themawandeling plaats met o.a. een bezoek aan het landgoed de Bedelaar en bezichtiging van de Vleermuizentoren en de Uilentoren. 
  Het startpunt is café de Busjop, Busschopsweg 9 6093 AA te Heythuysen. Kosten zijn € 3,50 voor volwassenen. De wandeling begint om 14.00 uur en duurt 2,5 tot 3 uur. Aanmelden verplicht via studiegroep.leudal@hetnet.nl
 • Op woensdag 13 juni organiseert Leon Moonen een dagtocht vol natuurhistorie rond niet alleen Eugène Dubois maar ook Erich Wasmann (bijgenaamd de Mierenpater). De kosten voor deze interessante dagtocht met een uitgebreid programma bedragen € 59,- p.p. Deelname is qua omvang beperkt. Meer weten en opgeven? Ga dan naar de website van Clio Travel
 • Op donderdag 28 juni vindt er in Bezoekerscentrum Leudal een lezing plaats over vleermuizen door de vleermuizendeskundige Jan Kluskens. De lezing zal zo mogelijk ook gelegenheid bieden om met bat-detectoren het geluid van de vleermuizen te ervaren in de derecte omgeving van het museum. Aanvang is 19.30 uur. Aanmelden verplicht via de mail studiegroep.leudal@hetnet.nl. De kosten zijn
  € 2,50 p.p., kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Eijsden
Eijsden is de bakermat van Dubois en zijn ideeën. Hier struinde hij door bos en veld, leerde hij iets van het landschap, fossielen en vuurstenen werktuigen, en hier nam hij al het besluit de missing link tussen aap en mens te gaan zoeken in Nederlands-Indië. Bekijk voor meer informatie de website van de Eugène Dubois Foundation.
 • Gedurende de hele maand juni zal in Eijsden het familiemuseum Eijsden elke dag geopend zijn. Hier kunt u de Duboiszaal en de apothekerstuin bezichtigen. Op afspraak kan gezorgd worden voor een specifieke Dubois-rondleiding (uitsluitend gericht op Dubois) mét gids.
  Toegang daarvoor is € 5,- p.p.
 • Op zondag 17 juni vindt de zomerlezing van de Stichting Eugène Dubois in het Familiemuseum plaats, aanvang is om 11.00 uur.
 • Als kinderactiviteit zullen kinderen de mogelijkheid krijgen om vleermuizenhotels te maken. Deze activiteit zal in samenwerking met IVN Eijsden worden opgepakt.
 
In Speelpark Klein Zwitserland (locatie Tegelen) is Dubois ook actief geweest. Dit jaar moet deze organisatie helaas verstek laten gaan omdat het park begin dit jaar getroffen is door een flinke storm. Hierdoor is zo veel schade ontstaan dat het park tijdelijk gesloten is. 

Meer updates en verhalen